kombinatoryka
klocek: Pewien informatyk przyjechał do hurtowni , gdzie dyskietki, któe chciał kupić znajdowały się na
dwóch regałach : na jednym 10 paczek z etykietką zieloną, a na drugim 10 paczek z etykietą
żółtą. Informatyk wybrał losowo regał, a następnie wziął z niego pewna liczbę paczek, które
zakupił. Szybko obliczył, że możliwość wyboru w ten sposób tylu paczek ile zakupił, było 504.
Ile paczek zakupił?
doszedłem do
jak z tego dalej wyliczyć n?
15 gru 12:43
loitzl9006:
Metoda "chybił−trafił" − nieładna ale powinna być skuteczna − podstawiasz kolejne liczby n, aż
"wyjdzie".
15 gru 12:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale stare zadanie ... ciekawe ilu ludzi w klasie wie co to jest 'dyskietka'



warunki:
0<n≤10
| | 7*8*9 | | 6*7*8*9*10 | |
252 = 22*32*71 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2*6*10 | |
| 10! | | 10! | |
| = |
| |
| n!(10−n)! | | 5! *120 | |
n!(10−n)! = 5!*5!
n = 5
15 gru 12:57
Mateusz: Stare jak same dyskietki

ciekaw tez jestem kto w klasie wie jak jest zbudowana i jak
działa−jak są zapisywane dane
15 gru 12:59
Trivial: Mateusz, cóż za oczywiste pytania zadajesz. Jasne, że każdy jeden uczeń będzie to
wiedział.
15 gru 13:01
PW: A moze bylo na lekcji o trojkacie Pascala i mial po prostu zajrzec
15 gru 17:32