Dla jakich wartości parametru m równanie ma 2 różne rozwiązania.
demi: Dla jakich wartości parametru m równanie ma 2 różne rozwiązania.
(m+2)x2 − 2x + m + 2 = 0
PS: Macie może rozwiązania do zbioru zadań z matematyki (zakres podstawowy i rozszerzony kl.2)
Krzysztofa Kłaczkowa?
15 gru 12:36
loitzl9006:
Dwa warunki: 1 − delta większa od zera, a także 2 − współczynnik przed x
2 ma być niezerowy
Miałem ale opchnąłem − teraz żałuję, trochę by się przydał

taka czerwona okładka − chyba o
to Ci chodzi?
15 gru 12:38
ZKS:
Jak coś ja mam.
15 gru 12:44
demi: ZKS mógłbyś wysłać link do pobrania?
15 gru 12:48
ZKS:
Ale to chcesz żeby Ci zeskanować?
15 gru 12:50
demi: BTW nie chodzi mi o te rozwiązania co z tyłu są, bo te mam, tylko o rozwiązane zadania krok po
kroku w jakimś zeszycie.
15 gru 12:50
ZKS:
Więc na łatwiznę chcesz iść?
15 gru 12:52
demi: Nie do końca, zdaję maturę podstawową, ale mamy taką nauczycielkę co ciśnie i wymaga od nas
zadań z rozszerzenia, bo mówi, że może akurat ktoś się pokusi o rozszerzenie. Jakbyś miał to
bardzo bym prosił. Nie musiałbym się dopytywać o konkretne przykłady za każdym razem.
15 gru 12:54
ZKS:
Zeszyt zanim bym znalazł to Ty już dawno będziesz po maturze (możliwe że nawet go wyrzuciłem bo
po co mi by był potrzebny).
15 gru 12:57
demi: Ok, tak czy siak dzięki za fatygę. Spróbuje samemu porobić te zadania.
15 gru 12:59
ZKS:
loitzl9006 podał warunki do zadania więc na pewno dasz radę. Jeżeli będziesz chciał
sprawdzić odpowiedź napisz to ktoś Ci sprawdzi.
15 gru 13:05
demi: Wyszła mi delta −4m2 − 16m −12
Co dalej?
15 gru 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd taka Δ
15 gru 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież masz podane warunki zadania ... masz zbadać dla jakiego 'm' zachodzi:
Δ>0 i jednocześnie a≠0
15 gru 13:13
demi: (m+2)x2 − 2x + m + 2 = 0
a różne od 0,
czyli m ≠ −2
Δ > 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = 4−4((m+2)(m+2))
Δ = 4−4m2 − 16m − 16
Δ= −4m2 − 16m − 12
Stąd mam deltę i co teraz?
15 gru 13:17
ZKS:
Teraz warunek Δ > 0. Masz obliczone Δ = −4(m2 + 4m + 3) więc to wstawiamy i mamy
−4(m2 + 4m + 3) > 0 rozwiąż tą nierówność.
15 gru 13:21
demi: m ∊ (−3,−2) u (−2,−1)
To jest rozwiązanie. Mógłby ktoś pokazać jak do niego dojść rozwiązując nierówność w delcie?
Wiem, że (m2 + 4m + 3) można przedstawić jako (m+3)(m+1) i stąd mamy msc. zerowe, ale jakoś
inaczej, bardziej "profesjonalnie" da się to rozwiązać?
15 gru 13:25
Gustlik: Ja mam ten zbiór.
15 gru 13:46
demi: A szczegółowe rozwiązania do niego?
15 gru 13:52
ZKS:

Zaznaczasz na osi miejsca zerowe i rysujesz parabolę a > 0 więc parabola ramionami skierowana
do góry. Mamy znaleźć takie argumenty dla których wartości funkcji są mniejsze od 0.
Naszym rozwiązaniem jest x ∊ (−3 ; −1) ale mamy jeszcze warunek że a ≠ 0 ⇒ m ≠ −2 więc należy
to uwzględnić ostatecznie otrzymujemy x ∊ (−3 ; −1) \ {−2}.
15 gru 13:53
ZKS:
Gustlik wyżej napisałem że ja mam ten zbiór ale koledze chodzi o pełne rozwiązania.
15 gru 13:53
ZKS:
Wyjaśnię dlaczego ja mam a > 0 bo może być nie jasne skoro −4m2 − 16m − 12 > 0?
Otóż wyłączyłem wspólny czynnik przed nawias a więc −4 i otrzymałem
−4(m2 + 4m + 3) > 0 podzieliłem obustronnie przez −4 zmieniłem zwrot nierówności na
przeciwny dostając m2 + 4m + 3 < 0 wyżej narysowany wykres funkcji właśnie obrazuję tą
nierówność.
15 gru 13:59