proszę o pomoc
monika: zad 1.
Punkty A=(0,−2) i B=(4,4) są wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
a) Oblicz pole P trójkąta ABC.
b) Napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C.
c) Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
zad 2.
Punkty B=(5,6) i D=(−1,3) są końcami jednej wysokości trójkąta równobocznego.
a) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten trójkąt, wiedząc że punkt D nie jest wierzchołkiem
trójkąta
b)Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta
zad 3.
Oblicz pole P trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgów o równaniach x2+y2+4x−2y−15=0
i x2+y2−4x+2y−5=0 oraz punkt A przecięcia się prostych o równaniach x+2y−5=0 i 3x−y+1=0
15 gru 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 ... narysuj układ współrzędnych i zaznacza punkt A i B
krok 2 ... wyznaczasz środek odcinka AB oraz długość odcinka AB
krok 2a ... z doskonale znanego Ci wzoru obliczasz pole trojkąta równobocznego (podpunkt a)
krok 3 ... wyznaczasz prostą prostopadłą do odcinka AB przechodzącą przez środek tego odcinka
(wyznaczony w kroku 2) (podpunkt b)
krok 4 ... z doskonale Ci znanego wzoru na wysokość w trojkącie równobocznym wyznaczasz
wysokość tego trójkąta
krok 5 ... wyznaczasz dwa możliwe położenia punktu C na prostej wyznaczonej w kroku 3 ...
takie, aby odległośc punktu C od środka odcinka AB (krok 2 i 3) wynosiła tyle ile wynosi
wysokość trójkąta (punkt 4) (podpunkt c)
krok 6 ... koniec zadania
15 gru 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 2 ... analogicznie
15 gru 12:15
Gustlik:

Z wektorów:
A=(0,−2)
B=(4,4)
ad a)
AB
→=[4−0, 4−(−2)]=[4, 6]
dł. boku a=|AB|=
√42+62=
√16+36=
√52=2
√13
| | a2√3 | | (2√13)2*√3 | | 52√3 | |
Pole = |
| = |
| = |
| =13√3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
ad b)
Współczynnik kierunkowy AB:
| | 6 | | 3 | |
a1= |
| = |
| (dzielę współrzędną y wektora AB→ przez jego współrzędną x) |
| | 4 | | 2 | |
Pr. AB:
b=−2
3x−2y−4=0
Kazdy wektor o współrzędnych [kA, kB] jest prostopadły do prostej Ax+By+C=0
Wektor prostopadły do tej prostej:
w
→=[3k, −2k]
jego długość:
|w|=
√(3k)2+(−2k)2=
√9k2+4k2=
√13k2=
√13|k|
musi być równa wysokości trójkąta:
| | 2√13*√3 | |
h=U{a√3{2}= |
| =√39 |
| | 2 | |
czyli
√13|k|=
√39 /:
√13
|k|=
√3
k
1=
√3 v k
2=−
√3
Wektor w
1→=[3
√3, −2
√3] v w
2→=[−3
√3, 2
√3]
A=(0,−2)
B=(4,4)
Środek AB:
| | 0+4 | | −2+4 | |
S=[ |
| , |
| )=(2, 1) |
| | 2 | | 2 | |
wektor w
→=SC
→=C−S ⇒ C=S+SC
→
C
1=(2, 1)+[3
√3, −2
√3]=(2+3
√3, 1−2
√3)
C
2=(2, 1)+[−3
√3, 2
√3]=(2−3
√3, 1+2
√3)
15 gru 14:23
Gustlik:

zad 2.
Punkty B=(5,6) i D=(−1,3) są końcami jednej wysokości trójkąta równobocznego.
a) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten trójkąt, wiedząc że punkt D nie jest wierzchołkiem
trójkąta
b)Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta:
Liczę współrzedne wektora BD
→ i jego długość, czyli wysokość Δ.
B=(5,6)
D=(−1,3)
BD
→=[−1−5, 3−6]=[−6, −3]
h=|BD|=
√(−6)2+(−3)2=
√36+9=
√45=3
√5
| | 1 | |
Promień okręgu wpisanego r= |
| h=√5 |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
Liczę współrzędne wektora BS→= |
| *BD→= |
| *[−6, −3]=[−4, −2] |
| | 3 | | 3 | |
BS
→=S−B ⇒ S=B+BS
⇒
S=(5, 6)+[−4, −2]=(5−4, 6−2)=(1, 4) jest to środek okręgu.
Okrąg ma równanie:
(x−1)
2+(y−4)
2=5
ad b) Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta:
| | xA+xC | | yA+yC | |
S=SAC=( |
| , |
| )=(−1, 3) |
| | 2 | | 2 | |
| | xA+xB+xC | |
S=( |
| , yA+yB+yC}{3}) |
| | 3 | |
| | xA+5+xC | |
S=( |
| , yA+6+yC}{3})=(1, 4) |
| | 3 | |
Rozwiąż teraz układy równań − otrzymasz współrzędne wierzchołków:
oraz
{ y
A+6+y
C}{3})=4
15 gru 14:38
Gustlik: zad 3.
Oblicz pole P trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgów o równaniach x2+y2+4x−2y−15=0
i x2+y2−4x+2y−5=0 oraz punkt A przecięcia się prostych o równaniach x+2y−5=0 i 3x−y+1=0
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, r>0
x2+y2+4x−2y−15=0
A=(−2, 1)
x2+y2−4x+2y−5=0
B=(2, −1)
{ x+2y−5=0
{ 3x−y+1=0
{ x+2y=5
{ 3x−y=−1 /*2
{ x+2y=5
{ 6x−2y=−2 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7x=3 /:7
3+14y=35
14y=35−3
14y=32 /:14
Masz wierzchołki Δ
A=(−2, 1)
B=(2, −1)
Ciąg dalszy z wyznacznika wektorów − wskazówka tutaj w moich postach:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=3423
15 gru 14:50