..
paulinaaa: | | x | |
mam wyznaczyc Df funkcji y=arcsin |
| . |
| | 2−x | |
| | x | |
oprócz założeń : 2−x>0 bedzie jescze −1≥> |
| ≥ 1  |
| | 2−x | |
15 gru 12:01
paulinaaa: oj sory znaki mają byc odwrotnie
15 gru 12:05
paulinaaa: −1≤...≤1
15 gru 12:06
Lizzie: tak.
15 gru 12:09
Lizzie: i potem częsc wspólna.
15 gru 12:09
paulinaaa: ok
15 gru 12:23
paulinaaa: ale kurcze,źle mi wychodzi to : y=arccos √x+1
rozpisałam warunki : x≥0 ⋀ −1≤ √x+1 ≤ 1 i wyszło mi x∊{0} a ma wyjsc xe [0,1]....
15 gru 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest arccos (
√x+1) czy arccos (
√x) +1

... bo Twój zapis sugeruje tą drugą wersję
15 gru 12:34
paulinaaa: jest na pewno tak ,jak napisałam
15 gru 12:37
paulinaaa: y=arccos √x+1
15 gru 12:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
y=arccos
√x+1

tak

okey .... czyli x≥0 ⋀ −1≤
√x≤1 ⇔ x∊<0;1>
15 gru 12:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież jak masz zapis, np:
cos x + 1 ... to ten zapis oznacza cos(x) + 1 ... a nie cos(x+1)

tak samo
| | 1 | | 1 | |
1/x + 1 oznacza |
| + 1 a nie |
| (wbrew temu co wielu sądzi) |
| | x | | x+1 | |
a więc arccos
√x + 1 oznacza tyle co arccos
√x +1 ... a nie arccos(
√x+1)
15 gru 12:42
paulinaaa: ja liczyłam z tą 1 .dlaczego bez niej ty robiłeś?
15 gru 12:43
paulinaaa: aach.ok.
15 gru 12:43
paulinaaa: rozumiem,dzięki
15 gru 12:45