pomocy:)
Lizzie: sprawdzi ktoś? Czy dobrze obliczyłam całki
| | 7 | |
a) ∫(5x4 + 6x5 + 7x) dx = x5 + x6 + |
| x2 + c |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b) ∫(2−x)(x+3) dx = − |
| x3 − |
| x2 +6x +c |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
c) ∫(x−1)(x−1)(x+2) dx= |
| x4 − |
| x2 +2x +c |
| | 4 | | 2 | |
| | x3+X2+2x | | 1 | | 1 | |
d) ∫ |
| dx = |
| x3 + |
| x2 + 2x +c |
| | x | | 3 | | 2 | |
i Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej całki:
15 gru 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) tak
2) tak
3) tak
4) tak
√x = x
1/2
x
3 = x
3
| √x + x3 | | x1/2 | | x3 | |
| = |
| + |
| = x1/2 − 2 + x3−2 = ... |
| x2 | | x2 | | x2 | |
15 gru 11:54
loitzl9006:
Wszystkie są dobrze.
Skorzystaj z tego, że
√x=x
1/2, zamień na dwie całki i skorzystaj z własności potęg:
15 gru 11:55
Lizzie: a ile wynosi całka x−32
15 gru 12:05
Lizzie:
15 gru 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
∫x
α dx = U{x
α+1{α+1} + C
15 gru 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | xα+1 | |
∫xα dx = |
| + C  |
| | α+1 | |
15 gru 12:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście ... dla α ≠ −1
15 gru 12:17
Lizzie: czyli −2x−12
15 gru 12:25
15 gru 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla pewności możesz policzyć pochodną i sprawdzić czy wyjdzie to co pod calką (zalecam zawsze
tak sprawdzić)
15 gru 12:27
Lizzie: ok sprawdziłam i mi sie zgadza

dzięki
15 gru 12:29