funkcja kwadratowa
:D: Zad.1.
Dana jest funkcja f(x)= ax
2+bx+c . Do wykresu tej funkcji należy pkt A= (3;14), a jej
miejscami zerowymi są liczby 2 i −4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
Proszę krok po kroku, bo jestem ułomna z matmy.
15 gru 11:39
Godzio:
f(x) = a(x − 2)(x + 4) A(3,14)
14 = a(3 − 2)(3 + 4) ⇒ a = 2
f(x) = 2(x − 2)(x + 4) = 2(x2 + 2x − 8) = 2x2 + 4x − 16
b = 4, c = − 16
15 gru 11:41
ICSP: 
dla Piotrka
15 gru 11:45
:D: Dzięki, Godzio

Zad. 2.
| | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)= − |
| mx2 + 2x − 2, gdzie m≠0, ma dokładnie jedno miejsce zerowe, |
| | 2 | |
gdy m= ?
| | 1 | |
wyszło mi 2, a odp to: −1, lub 1 lub − |
| lub −2. |
| | 2 | |
Nie wiem gdzie robię błąd.
Δ=0
15 gru 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ty nie masz wyliczyć miejsca zerowego tej funkcji ... tylko zbadać dla jakiej wartości
parametru 'm' będzie jedno miejsce zerowe

a w jaki sposób Ci wyszło, że: Δ=0

założyłeś tak

no to juz widzisz co źle zrobiłeś,
prawda

15 gru 11:57
:D: nie, nie założyłAm, tylko wyliczyłam, i nadal nie rozumiem co jest źle, sorry
15 gru 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież:
Δ = 4 + 4m

zastanawiam się skąd 4 wartości parametru 'm' ... na pewno f(x) tak wyglada
15 gru 12:04
:D: tak.
15 gru 12:05
ICSP: Arturze to są 4 możliwe warianty odpowiedzi
15 gru 12:06
ICSP: stawiam więc na zadanie typu a,b,c,d,
15 gru 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
to dla m=1 funkcja f(x) ma dokladnie jedno miejsce zerowe (skoro m≠0) brak innych parametrów
'm'
15 gru 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICPS ... błagam ... nie dobijaj mnie
15 gru 12:10
:D: Zad. 3.
Miejscami zerowymi funkcji f(x)= ax2+bx+c , gdzie a= −2 są liczby −1 i 3. Funkcja przyjmuje
wartości dodatnie, gdy:
A) x∊ (−1;3)
B) x∊ (−∞; −1) U (3; +∞)
C) x∊ <−1;3)
D) x∊ (−∞; −1> U <3; +∞)
Jak się za to zabrać?
15 gru 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro współczynnik przy najwyżej potędze a=−2 < 0 ... to 'ramiona' są skierowane do gory czy do
dołu
15 gru 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
po odpowiedzi na to pytanie ... odpowiedź na to zadanie będzie banalnie prosta
15 gru 12:21
:D: do dołu, więc A?
15 gru 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak i tak
15 gru 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak widzisz −−− zadanie na 15 sekund
15 gru 12:24
:D: dzięki

Zad. 4.
Funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)= x
2+ax+1 i f(1)=4. Wynika stąd, że
A) f(m−1) = m
2 − 1
B) f(m−1)= m
2
C) f(m−1) = f(m−1)
2
D) f(m−1)=0
15 gru 12:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(1) = 4 ⇒ 4 = 12 + a*1 + 1 ⇔ a = 2 ... czyli f(x) = x2 + 2x + 1 = (x+1)2
f(m−1) = ((m−1)+1)2 = (m)2 = m2
15 gru 12:35
:D: dzięki

Zad. 5.
Funkcja g(x)= −x
2 +bx−25 osiąga największa wartość dal argumentu 5. Wyznacz współczynnik b.
15 gru 12:46
:D:
15 gru 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
5.
a) zauważasz, że a<0 ... czyli ramiona skierowane w dół ... to największa wartość funkcja
przyjmuje gdzie

odp. w wierzchołku
b) skoro dla argumentu 5 (czyli dla x=5) przyjmuje największą wartość ... to znaczy, że
x
wierzcholka = 5
c) wzór na x
wierzcholka z tablic i wyliczasz 'b'
15 gru 13:05
:D: | | −b | |
czyli 5= |
| i co dalej? skąd mam wziąć a? |
| | 2a | |
15 gru 14:09
:D:
15 gru 14:30
:D: czyli jak dokończyć 5?
i zad. 6.
Dana jest funkcja f(x)= ax
2+bx+c . Do wykresu tej funkcji należy pkt A= (−1;−13), a jej
wartość największa jest równa 2 dla x=4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
15 gru 16:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja to skąd ... ile wynosi 'a'

masz przecież podany wzór tej funkcji
15 gru 16:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
6.
skoro największa wartość jest przyjmowana to .... a<0 (ramiona skierowane w dół)
y
w= 2
x
w = 4
f(−1) = a(−1)
2 +b*(−1) + c = −13
układ trzech równań z trzema niewiadomymi
15 gru 16:35
:D: chyba nie rozumiem...
15 gru 17:51
:D:
15 gru 19:00
:D: 
15 gru 21:56
:D: pomoże ktoś z 6?
16 gru 11:32
:D: ?
16 gru 13:11
ICSP: f(x) = ax2 + bx + c = a(x − xw)2 + yw
f(x) = a(x − 4)2 + 2 wstaw teraz do tego współrzędne punktu A(−1;−13) i policz a. Później
wystarczy już tylko wymnożyć.
16 gru 13:14
:D: | | 3 | | 24 | |
czyli a= − |
| , b= |
| , c=11,6 |
| | 5 | | 5 | |
16 gru 14:23
:D: sorki, c= −7,6
a takie zad jak zrobić?
Ustal wektor przesunięcia, w którym obrazem wykres funkcji f(x)= −4x
2 jest wykres funkcji
g(x)= −4x
2 + 10x + 11.
| | 5 | | 69 | |
wyszło mi u= [ |
| ; |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
16 gru 14:40
:D:
16 gru 20:12