trójkąt w układzie współrzędnych
lui: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−2,−2), B=(0,4), C=(6,−4). Długość środkowej poprowadzonej
z wierzchołka A jest równa...
15 gru 11:12
paula: liczysz środek odcinka BC, oznaczasz ten punkt P
liczysz długość odcinka AP ( ze wzoru )
15 gru 11:21
lui: tak robiłam ale mi nie wychodziło nic sensownego...
15 gru 11:25
Gustlik:

A=(−2,−2)
B=(0,4)
C=(6,−4)
Lioczę współrzędne punktu S:
| | 0+6 | | 4+(−4) | |
S=( |
| , |
| )=(3, 0) |
| | 2 | | 2 | |
Liczę współrzedne wektora AS
→ i jego długość:
AS
→=[3−(−2), 0−(−2)]=[5, 2]
|AS|=
√52+22=
√25+4=
√29
15 gru 13:55
lui: dzięki bardzo

, chyba wkradł mi się gdzieś błąd rachunkowy
15 gru 20:03