Wyznacz kąty alfa z przedzialu [0,2pi]
ddeadline: Wyznaczyć wszystkie kąty α z przedzialu [0,2π], dla których suma kwadratów pierwiastków
rzeczywistych równania x2+2x sin α = 0 jest równa co najwyżej 3.
15 gru 10:59
loitzl9006:
x
2+2x sin α = 0
x(x+2sinα)=0
x
1=0
x
2=−2sinα
x
12+x
22≤3
4sin
2α≤3
(2sinα−
√3)(2sinα+
√3)≤0
dokończyć umiesz?
15 gru 11:04
loitzl9006:
* przedział sinα∊... jednak powinien być obustronnie domknięty
15 gru 11:09
ddeadline: ok widze ze domkniety ma byc dzieki, ale nie potrafie wyznaczyc katow dalej
15 gru 11:13
loitzl9006:
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
sinα∊<− |
| ; |
| > → sinα ≥ − |
| i sinα ≤ |
| (układ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
nierówności)
Wydaje mi się, że najlepiej będzie jak sobie narysujesz wykres sinusa od 0 do 2π w układzie
| | √3 | | √3 | |
współrzędnych (y=sinx), a potem linie y=− |
| i y= |
| w tym samym układzie. Te |
| | 2 | | 2 | |
kąty "leżące" pomiędzy tymi liniami (wraz z tymi liniami! bo nierówność jest ≤) są
rozwiązaniem zadania. Inaczej ujmując, ta część wykresu sinusa leżąca pomiędzy liniami
| | √3 | | √3 | |
y=− |
| i y= |
| jest rozwiązaniem. |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 11:21
ddeadline: Błąd w treści zadania, równanie powinno wyglądać tak x2 + 2x sin α − cos2 α = 0
15 gru 12:08
loitzl9006:
To będzie trzeba policzyć jednak deltę (ma być większa bądź równa zero).
A warunek rozpisać ze wzorów Viete'a.
15 gru 12:35