funkcja kwadratowa
lui: Jeżeli miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby 5 oraz (−1), a wierzchołek paraboli
będącej jej wykresem ma współrzędne (2, −18), to wzór tej funkcji można zapisać w postaci:
A. f(x)= 2(x+1)(x−5)
B. f(x)= 2(x+2)(x−18)
C. f(x)= −18(x+1)(x−5)
D. f(x)= 5(x+2)(x−18)
Wg mnie C i D odpada ale nie mogę rozpracować, które będzie prawdziwe. Proszę o jakieś
rozpisanie czy wyjaśnienie. Z góry dziękuję
15 gru 10:50
ICSP: a dlaczego według ciebie C oraz D odpada ?
15 gru 10:51
lui: bo postać iloczynowa chyba będzie wyglądać f(x)= a(x+1)(x−5)
a odpada B i D, źle napisałam
15 gru 10:57
ICSP: dobrze

Teraz zostało ustalić a
f(x) = a(x+1)(x−5). Wstaw teraz do tego współrzędne wierzchołka a otrzymasz równanie z
niewiadomą a.
15 gru 10:59
loitzl9006:
"miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są liczby 5 oraz (−1)"
jak to czytamy, to już odpadają B i D (ze względu na złą postać iloczynową).
Można dalej na dwa sposoby:
1. Podstaw do A i C współrzędne wierzchołka czyli x=2, f(x)=−18 i sprawdź, w którym przypadku
się zgadza.
2. Można też to inaczej rozkminić: Skoro w wierzchołku funkcja przyjmuje ujemną wartość, to
musi mieć ona ramiona skierowane w górę − czyli odp. C wtedy odpada. Zostaje A.
15 gru 10:59
lui: Dzięki za pomoc

jakoś nie pomyślałam o tym
15 gru 11:01