prośba o sprawdzenie granicy funkcji
karol: proszę o sprawdzenie czy mój sposób rozwiązania granicy jest poprawny
x−>0
podstawiam x=sin(t) , t−>0
/taką podpowiedź znalazłem tutaj:
http://www.matematyka.pl/151806.htm − ostatni post,
może ktoś jeszcze to rozwinąć, dlaczego od razu mogę zapisać, że t−>0 ? /
dostaję:
| | 2arcsin(3sin(t)) | | 2*3t | |
lim |
| = lim |
| |
| | 0,5*sin(t) | | 0,5*sin(t) | |
t−>0
| | sint | |
rozpisuję sin(t) jako |
| *t i dostaję wynik 12 |
| | t | |
15 gru 08:48
karol: ?
15 gru 14:13
karol: może ktoś na to zerknąć?
dodatkowo mam jeszcze problem z dwoma granicami...
lim xarccot(3x+1)
x−>+
∞
oraz:
x−>2
15 gru 20:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro x−> 0 to sin(x) −> 0 ... a przecież piszesz że sinx=t ... więc t−>0
15 gru 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
arccotx ... to ma być arcctg x czy arccosx

w ostatniej ... mnożysz przez 'sprzężenia' i patrzysz co z tego wyjdzie
15 gru 21:11
karol: arcctg x, napisałem arccot, bo mam zbiór zadań po angielsku i tak z rozpędu

okej, z drugim zaraz powalczę troche, ale do pierwszego brakuje mi pomysłów ;>
15 gru 21:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka:
a do czego zmierza arccot x w +
∞
15 gru 21:28
karol: do zera, a wcześniej mam jeszcze cały arcus pomnożony przez x czyli 0*
∞
15 gru 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
reguła d'Hostpitala była
15 gru 21:40
karol: była, była, tylko na kolokwium nie możemy jej stosować... więc liczenie pochodnych odpada
tutaj...
15 gru 21:42
Krzysiek: | | 1 | |
skorzystaj z tego,że arcctgx=arctg |
| dla x>0 |
| | x | |
15 gru 21:46
karol: ok, wielkie dzięki
15 gru 21:57