Ania: mam takie zadanko do rozwiązania
obliczyć kąt jaki tworzą ze sobą wspólne styczne zewnętrznie poprowadzone do okręgow
x2+y2=9 i (x-3)2+ (y-4)2=1
z gory dzieki za pomoc
25 cze 21:08
Sitta: Rysunek do zadania:
www.swesierski.republika.pl/Ania.jpg
Szukany kąt: CFH = 2 CFA,
proste b||g, więc ΔAEB jest podobny do ΔACF,
czyli kąt CFH = 2 EBA
Styczna jest prostopadła do promienia ⇒ ΔAEB jest prostokątny, w którym
|AE| = 2, |AB| = 5
więc sin EBA = 2/5
stąd kąt EBA ≈ 230 30'
czyli kąt CFH ≈ 470
27 cze 20:08
Ania: dzieki wielkie
27 cze 20:55