oblicz
monika: Pomocy
a) −x2+5x−4<0
b) x2−2<0
c) 3x2−x−1=0
d) 23x*7{x−2}=4x+1
e) 5x−53−x=20
f) 4√x−2+16=10*2√x−2
15 gru 08:33
karol: obliczasz pierwiastki w każdym z przykładów, i później najprościej graficznie, rysujesz oś x,
zaznaczasz na niej te wcześniej obliczone miejsca zerowe funkcji i patrzysz na znak przy
największej potędze x'a, jeżeli jest to + to zaczynasz rysować wykres od prawej strony od
góry, jeżeli minus to od prawej strony od dołu.
trzeba jeszcze uważać na to, jak np wyjdzie jakiś podwójny pierwiastek to wykres który rysujesz
nie będzie przechodził przez ten punkt tylko jakby 'odbije się od niego'
jak już masz wykres to patrzysz czego szukasz, np w pierwszym przykładzie <0 czyli wszystko to,
co znajduje się pod osią X, odczytujesz przedziały ze swojego wykresu i je zapisujesz
15 gru 09:02
monika: Poprawiony przyklad:
f) 4√x−2+16=10*2√x−2
15 gru 09:09