Pierwiastek liczby zespolonej
Paweł: Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
3√1−i
I wiem jak obliczyć z (zero), ale ile i jakie będą dokłądnie te pierwiaski − nie kumam. Jesli
obliczę z1 to drugim bedzie liczba sprzężona do niej. Ale tu jest pierwiastek 3go stopnia...
Jak to obliczyć?
Z(zero) czy Z1 mi wyszło :
Z1=
4√2 (cos7/8 + 2kπ + i sin 7/8 + 2kπ
I jak dalej

? Ile bedzie pierw w l. zesp. i jak to zinterpretować

15 gru 08:06
ICSP: wzór De Moiver;a znany ?
15 gru 09:58
Mila:

z=1−i
|z|=
√12+12=
√2
| | | | | |
zk=3√√2*(cos |
| +isin |
| ) k∊{0;1;2} |
| | 3 | | 3 | |
| | 7π | | 7π | |
z0=6√x*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 15π | | 15π | |
z1=6√x*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | 23π | | 23π | |
z2=6√x*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
15 gru 16:57
Paweł: Chodzi o k=0, z2 k=1 i z3 k=2?
Bo tego nie wiedziałem
15 gru 20:12
Paweł: No tak, a jak zadanie jest oblicz pierwiastki − to w sumie end − wiecej nie trzeba

Dz
15 gru 20:37
15 gru 21:20