granica
356: oblicz granicę funkcji:
x→1
14 gru 23:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
z d'Hostpilata nie możesz robić
14 gru 23:23
356: robiłam to Hospitalem i wychodzi mi 2

?
14 gru 23:23
356: wlasnie nie mam praktyki w Hospitalem i generalnie bylo zeby z definicji
14 gru 23:24
356: | | 2 | |
ale w odp jest |
| wiec nie wiem.. |
| | π | |
14 gru 23:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | −2x | | −2*1 | | −2 | | 2 | |
... = H = |
| −> |
| = |
| = − |
| |
| | cos(πx) *π | | π*cos(π) | | π*1 | | π | |
14 gru 23:25
356: skąd w mianowniku jest jeszcze *π?
14 gru 23:28
Vizer: Pochodna złożenia ?
14 gru 23:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna wnętrza
(sin (πx))' = cos (πx) *(πx)' = πcos(πx)
14 gru 23:29
356: aaa ok rozumiem
14 gru 23:30
356: a pochodna (x−π) to jak?
14 gru 23:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
1−0 = 1
14 gru 23:41
olga: a cosπ to przypadkiem nie powinno być −1 ?
14 gru 23:43
356: tak jest
14 gru 23:44
olga: to była uwaga do Artura
14 gru 23:44
356: czyli π'=0 ?
14 gru 23:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a faktycznie ... −1 ... no to się zgadza z odpowiedzią

tak π to stała więc pochodna z niej wynosi 0
14 gru 23:49
356: a x'=1 czemu? przepraszam ze tak męcze ale jestem początkująca w tym i chciałabym to zrozumieć
14 gru 23:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
interpretacja geometryczna pochodnej w punkcie x
0
pochodna w punkcie x
0 z funkcji f(x) to wartość tgα, gdzie α to kąt jaki tworzy styczna, do
f(x) w punkcie x
0, z osią OX
narysuj sobie y=x .... styczną w dowolnym punkcie będzie ta sama prosta ... pod jakim kątem
jest ona nachylona (względem osi OX) pod kątem 45
o ... tg45
o = 1 ... tara

dlaczego pochodna ze stałej = 0

bo wykres y=stała jest równoległy do osi OX ... styczna w
dowolnym punkcie będzie także tą prostą (styczna prostej jest tą samą prostą) ... a więc
będzie nachylona po 0 kątem ... tg0
o = 0 ... tara

ale nie proś mnie o wytłumaczenie tego w taki sposób w przypadku bardziej skomplikowanych
funkcji jak chociażby f(x) = x
2
14 gru 23:59
was:
15 gru 00:11