wykaż że
Ola: wykaż że :
2(1+cosx)−sin2x= 4 cos4 x/2
potrafię tylko dojść do formy
4cos2 x/2 −sin2x
i dalej nie wiem co z tym sinusem ?
14 gru 22:22
Artur z miasta Neptuna:
Sin ze wzoru na podwpjony kat rozkladasz
czesc wspolna obu wrazen przed nawias a w nawiasie bedzie czekala niespodzianka
14 gru 22:52
Ola: | | x | | x | | x | |
−sin2 x= sin22* |
| =−2sin2 |
| cos2 |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 gru 23:06
Eta:
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
L=4cos2 |
| −4sin2 |
| *cos2 |
| =4cos2 |
| (1−sin2 |
| )=4cos2 |
| *....=.. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 gru 23:11
Ola: aaa, nie pomyślałam, że ta dwójka się "zwiększy"
dziękuje
14 gru 23:14