zbiory liczbowe
poldek: Dane są zbiory: A={1,2,3,4} B={5,6,7} C={3,4,5,6,7,8}. Sprawdź podane równości:
a) A\B=A\(A∩B)
b)A'∩B'=(A∪C)'
c)(A]8∪C)'=A'∩C'
d)B\A=B\(A∪B)
moje wyniki to:
a) L=A
P=A\∅=A
L=P
b)L={8}
P={1,2,3,....,8}
L≠P
c)L=∅
P=∅
L=P
d) L={5,6,7}
P={5,6,7}
L=P
Byłby ktoś na tyle uprzejmy aby mi to sprawdzić, bo nie mam do tego odpowiedzi
14 gru 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) P ... źle wyliczona

P = ∅
14 gru 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
c to jest A]8
14 gru 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
d) B\(AuB) = B\B = ∅
14 gru 21:55
poldek: c) (A∪C)'=A'∩C'
14 gru 22:05
poldek: b) suma A∪C to {3,4} czyli dopełnienie tej sumy to {1,2,5,6,7,8} nie?
14 gru 22:21
poldek: to jak to jest?
15 gru 10:51
poldek: raz jeszcze prosze o pomoc.
15 gru 12:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
b) AuC ... to jest A suma C ... czyli nie {3,4} tylko co
15 gru 12:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zreszta P w b) to to samo co L w c)
czemu w b) wyszło Ci że (AuB)' = coś tam ... a w c) wyszło, ze =∅


c) dobrze
15 gru 12:45
poldek: ale d) B\A=B\(A∪B) a nie B\B
15 gru 13:45
poldek: raz jeszcze proszę o przykład d
15 gru 17:30
poldek: raz jeszcze proszę
16 gru 12:07
poldek: up
16 gru 18:41