Matura
PuRXUTM: | | 1 | | π | | 9 | |
Dane są funkcje: f(x)=2cos( |
| x− |
| ) oraz g(x)=−(x− |
| π)2 − 2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
a) Sporządź wykres funkcji f
b) Korzystając z wykresu, sprawdź, ile miejsc zerowych posiada funkcja h(x)=f(x)−g(x)
proszę o wskazówki
14 gru 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
PuR
dziedzina

f(x) ...
| | 1 | |
cos( |
| x) −> przesuwasz o π/4 w prawo −> 2*sin(0.5x − π/4 |
| | 2 | |
g(x) ...
−x
2 −> przesuwasz o wektor [9π/4 ; −2] i masz to co chcesz
14 gru 21:44
PuRXUTM: Artur jaka dziedzina

bo nie wiem ...
14 gru 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = g(x)
2cos(0.5x − π/4) = −(x−9π/4)
2 − 2
| | √2 | | √2 | |
2(cos(0.5x)* |
| − sin(0.5x)* |
| ) = = −(x−9π/4)2 − 2 |
| | 2 | | 2 | |
√2(cos(0.5x) − sin(0.5x)) = −(x−9π/4)
2 − 2
Prawa strona na pewno < −2

czy:
√2(cos(0.5x) − sin(0.5x)) < −2

cos(0.5x) − sin(0.5x) < −
√2 
i jaka odpowiedź
14 gru 21:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jaka D
f = D
g = R
14 gru 21:51
PuRXUTM: | | 1 | | π | | 1 | | π | |
a to nie było jakoś tak że jak mam cos( |
| x) Tu[ |
| ,0] −> cos( |
| (x− |
| ))  |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
14 gru 21:51
PuRXUTM: Żartowniś

kurde muszę to rozkminić....
14 gru 21:53
PuRXUTM: kurde nie ogarniam tego odpowiedz jeśli możesz na pytanie 21:51
14 gru 21:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz rację
14 gru 22:15
PuRXUTM: | | π | |
czyli co, mam przesunąć o |
| w prawo |
| | 2 | |
14 gru 22:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
tia
14 gru 22:22
PuRXUTM: dzięki
14 gru 22:25
PuRXUTM: no dobrnąłem wreszcie w rozumowaniu do tego co Ty mi napisałeś, i teraz właśnie nie wiem co
zrobić, nie będzie miejsc zerowych
14 gru 23:04
Mila: Czy już narysowałeś?
14 gru 23:24
PuRXUTM: tak i sprawdzałem w Wolframie i chyba się zgadza, mogła być Mila powiedzieć czy nie ma to
miejsc zerowych
14 gru 23:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
brak miejsc zerowych ... po to rozpisywałem na początku
14 gru 23:31
PuRXUTM: tak myślałem tylko chciałem się upewnić, dzięki jeszcze raz
14 gru 23:32
Mila: Nie ma, wykres paraboli nie ma punktów wspólnych z f(x).
łatwo można się zorientować po wsp. wierzchołka i a <0
14 gru 23:38