wielomiany
pomocy tamatematyka: Wielomian W(x) = x
4 + ax
3 +bx
2 − x +b przy dzieleniu przez każdy z dwumianów: x +1,
x − 2 i x + 3 daje tę samą resztę. Wyznacz a i b.
Witam zadanie rozwiązuje się tak :
w(−1)= 1−a+b+b+1
w(2)=16+8a+4b−2+b
w(−3)=81−27a+9b+b
dalej piszą że
−a+2b+2=8a+5b+14
−a+2b+2=−27a+10b+84
ale czy może być także
8a+5b+14=−a+2b+2
8a+5b+14=27a+10b+84

?
skoro są równe to dlaczego nie ?
14 gru 21:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
może być także
są to równoważne równania i układy równań
14 gru 21:42
pomocy tamatematyka: Dzięki Artur

mam pytanie jeszcze
r= 1−a+b+b+1
r=16+8a+4b−2+b
r=81−27a+9b+b
r=reszta
można także tak wyznaczy a i b czy ten układ odpada bo na początku tak zacząłem i nie wiem za
bardzo dlaczego tak nie może być możesz troszeczkę wytłumaczyć ?
14 gru 21:46
pomocy tamatematyka:
14 gru 22:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
można ... to jest zapisanie tego samego w 3 różnych formach .. ale za każdym razem z jednego
można przejść do drugiego w bardzo prosty sposób
to jest to samo
14 gru 22:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że pierwsze równanie które napisałeś niczym się nie różni od ostatniego ... w
ostatnim pod masz wyznaczone 'r' z pierwszego równania ... podstaw je do drugiego i trzeciego
i masz to samo
albo wyznaczone 'r' z drugiego równania podstaw do pierwszego i trzeciego i masz to co miałeś w
drugiej formie

to jest ten sam układ równań
14 gru 22:04