Wartość Bezwzględna.Parametr.F.kwadratowa.Równanie.
V: Rozwiąż równanie 2x2−|5x|−m=0. Podaj ile jest rowiązań w zależności od parametru m.
Dlaczego jak robię dwa przypadki dla x≥0 lub x<0 i liczę Δ>0 lubΔ=0 lub Δ<0 to mi nie wychodzi?
14 gru 21:34
Maslanek: Bo to bez sensu

Zrób w ten sposób

2x
2−|5x|−m=0
2|x|
2−5|x|−m=0
Niech |x|=t; t≥0.
Wtedy 2t
2−5t−m=0
Dalej samemu

Kiedy t=0, to mamy jedno rozwiązanie x=0.
14 gru 21:36
V: 1.dlaczego zrobiłeś wstawiłeś za x
2 −−> |x|

?
2. dlaczego bez sensu

?
14 gru 22:29
V: Ja to mam z wykresu policzone, ale po to wstawiam to zadanie, aby ktoś mi wyjaśnił, dlaczego ta
metoda jest błędna, a przy okazji dlaczego można podstawić za x2 == |x|
14 gru 22:30
V: Hej! Naprawdę proszę o chwilkę uwagi.
14 gru 22:40
Mila:

Rozwiązujemy graficznie:
2x
2−|5x|−m=0 ⇔2x
2−5|x|=m
f(x)=2x
2−5|x| i y=m
| | 5 | |
xw= |
| dla funkcji y=2x2−5x |
| | 4 | |
| | 5 | |
i xw=− |
| dla funkcji y=2x2+5x |
| | 4 | |
| | 25 | | 5 | | 1 | |
yw=2* |
| −5|− |
| |=−3 |
| |
| | 16 | | 4 | | 8 | |
rysujesz y=m prosta pozioma ( funkcja stała)
| | 1 | |
Dla m<−3 |
| brak rozwiązań |
| | 8 | |
| | 1 | |
dla m=−3 |
| dwa rozwiązania (zaznaczyłam na niebiesko) |
| | 8 | |
| | 1 | |
dla m∊(−3 |
| ;0) cztery rozwiązania |
| | 8 | |
dla m=0 trzy rozwiazania
dla m>0 dwa rozwiązania
14 gru 23:01
V: Dzięki Mila, ale dlaczego nie mogę tego rozwiązać w taki sposób, jak podałem− dlaczego to jest
"bez sensu"? I dlaczego wolno mi zrobić coś takiego jak x2 −−>|x| ? ? ?
Proszę
14 gru 23:09
Mila: Nic takiego nie powiedziałam, że bez sensu.
Tylko trudniej rozwiązać algebraicznie.
Trzeba rozważyć przypadki
I) x≥0
2x
2−5x−m=0
Δ=25+8m
| | −25 | |
a) Δ<0 brak rozwiązań⇔25+8m<0⇔8m<−25⇔m< |
| |
| | 8 | |
| | −25 | |
b) Δ=0jedno rozwiązanie ⇔m= |
| |
| | 8 | |
i tak musisz rozważyć do końca wszystkie przypadki i połączyć.
14 gru 23:35
pigor: ... nikt "nie chce'' ci odpowiedzieć dlaczego |x|
2=x
2 , no to
może ja powiem tak : z definicji modułu (w.b) masz
|x|=x gdy x≥0 lub |x|=−x gdy x<0 ⇒ |
x|2=(±x)
= x2 i tyle . ...
14 gru 23:58
V: Dzięki pigor

Mila, rozpatruję ale w ten sposób jakoś gubi mi się m=0, trzeba rozpatrzeć osobno

?
15 gru 20:15
Mila: Dlatego, należy skorzystać z wykresu.
15 gru 21:58
PW: A gdyby tak oderwać się od schematu "dwie parabole na dwóch półosiach"?
Popatrzmy na to zadanie tak (jest to inne opowiadanie o sposobie pigora)
2x2 − m = |5x|
Na rysunku będzie parabola y=2x2 przesunięta o (−m) i "dzióbek" y=|5x|
Funkcje po obu stronach są parzyste, więc możemy rozwiązać równość tylko dla x≥0 (a drugie
rozwiązania będą "takie same tylko że ujemne" − tego nie pisać w pracach maturalnych).
2x2 − m = 5x, x∊<0.∞)
2x2−5x−m=0, x∊<0.∞)
15 gru 23:21