rozwiąż równania
zięba: Rozwiąż równanie.
A) √5x − 5 = √5 + 5
B) 1−2√5x = 3√5
C) 2x + √3x = 2
D) 3X − √3X = 2
E) x + 3 = 4 − √7x
F) 4x − √6 = √6x − 3
14 gru 21:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
√5x =
√5 + 5 + 5
√5x = 10 +
√5
| | 10+√5 | | 10√5 + 5 | |
x = |
| = |
| = 2√5 + 1 |
| | √5 | | 5 | |
analogicznie pozostałe
14 gru 21:35
zięba: a czy w D) wychodzi x=0?
14 gru 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
3x −
√3x = 2
x(3−
√3) = 2
i wyciągasz niewymierność z mianownika
14 gru 21:39
zięba: 3x − √3x = √3 + 3
14 gru 21:42