granica
356: | | tg2x | |
oblicz granicę funkcji: lim |
| proszę o wyjaśnienie krok po kroku |
| | sin5x | |
x→0
14 gru 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj z:
| | tg(ax) | | sin(ax) | | 1 | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| * |
| = 1*1 = 1 |
| | ax | | ax | | cos(ax) | |
14 gru 21:12
356: dziekuje
14 gru 21:21
356: | | 1 | |
a mam pytanko |
| to 1  ? |
| | cos(ax) | |
14 gru 21:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos 0 = 1
14 gru 21:23
356: aha , czyli w tym momencie podstawiamy pod x=0. dziękuje Artur za podpowiedź wyszło mi dobrze
14 gru 21:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
jeżeli nie wychodzi Ci symbol nieoznaczony lub |
| to możesz spokojnie podstawiać wartość z |
| | 0 | |
granicy
jeżeli jest symbol nieoznaczony ... to trzeba przekształcać
| | 1 | |
jeżeli masz symbol |
| to trzeba (przy granicy w punkcie) policzyć granicę lewo i |
| | 0 | |
| | 1 | | 1 | |
prawostronną i wtedy będą symbole |
| lub |
| które też wiesz ile wynoszą |
| | 0− | | 0+ | |
14 gru 21:28
356: jesli jeszcze ktos mógł mi pomóc bo mam probl znow

robie teraz taki przykład:
| | sin3x | | sin3x *3x | |
lim |
| = lim |
| |
| | 3−√2x+9 | | 3x(3−√2x+9) | |
x→0
| | sin3x | |
doszlam do tego momentu i nie wiem co dalej ...wiem ze |
| =1 czyli zostanie lim |
| | 3x | |
| | 3x | |
|
| tak  ? |
| | 3−√2x−9 | |
14 gru 21:42
Ajtek:
Wygląda że tak

.
14 gru 21:47
356: | | 3x*(3+√2x+9 | |
pomnożylam mianownik przez sprzężenie czyli |
| i wyszla |
| | (3−√2x+9)(3+√2x+9) | |
mi granica −9 dobrze?
14 gru 21:48
Ajtek:
Wygląda ok
14 gru 21:50
356: dziękuję bardzo
14 gru 21:50
Ajtek:
Arturowi dziękuj nie mi, ja tylko sprawdziłem

.
14 gru 21:52
Ajtek:
Miało być
Arturowi 
.
14 gru 21:52
356: wszystkim pomocnikom dziękuje
14 gru 21:58
356: | | sinx | |
ale jeszcze liczę na wsparcie  jesli mam własność |
| =1 to czy to tez działa przy |
| | x | |
x→1

? czy tylko przy x→0
14 gru 22:02
356: ?
14 gru 22:06
Ajtek:
| | sin(ax) | |
limx→1 |
| =0, chyba. |
| | (ax) | |
14 gru 22:08
356: bo wiem ze jesli x→∞ to wtedy to wyrazenie jest rowne 0
14 gru 22:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko przy czy x−> 0
| | sinx | | sin (1) <−−−− to nie jest 1o  | |
gdy x−> to |
| = |
| = sin (1) <−−− i to jest coś |
| | x | | 1 | |
koło 0.85
14 gru 22:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam ma być ... gdy x−> 1 oczywiście
14 gru 22:09
Ajtek:
A faktycznie
Artur 
.
14 gru 22:10
356: czyli tego raczej nie wykorzystam w przykładzie :
x→1
bo nie wiem jak tu zacząć w ogóle w takim razie..
14 gru 22:13
Ajtek:
d'Hospitala bym użył
14 gru 22:17
356: a jest jakis inny sposob

?
14 gru 22:41
Ajtek:
Z definicji
14 gru 22:42
356: dokladnie
14 gru 22:44