Rozklad wielomianu na czynniki
123: a) x3(x2+2)2 − 9x =
b) (x2 + 9)4 16x4
c) 2x3 − x2 +3
d) x4 + 5x3 + 14x2 + 22x +12
14 gru 21:05
123: w b) jest − 16x4
14 gru 21:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) x 'przed nawias' to co masz w 'nawiasie' [] to jest wzór skróconego mnożenia

b) jaki znak jest pomiędzy tymi wyrażeniami

zapewne
− −−−− wzór skróconego mnożenia

c) x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu

d) x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu
14 gru 21:08
123: Wlasnie o to chodzi ze probowalem na rozne sposoby i cos mi nie szlo
14 gru 21:12
technik: znasz dzielenie wielomianów ? Artur już Ci dał małą podpowiedź więc do dzieła
14 gru 21:17
123: znam dzielenie, znam hornera i znam twierdzenia o pierwiastkach wielomianu, ale chce to
rozlozyc grupowaniem
14 gru 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
chcesz

no to rozkładaj grupując ... wiesz jak masz grupować ... więc do dzieła
14 gru 21:19
123: A mam jeszcze pytanie.
Czy wielomian ZAWSZE da sie rozlozyc grupowaniem?
14 gru 21:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli da się rozłożyć ... to się da grupowaniem ... ale nie zawsze to grupowanie musisz
widzieć
np.:
c) 2x3 − x2 + 3 ... przez grupowanie ....
= 2x3 + 2x2 − 3x2 − 3x + 3x + 3 = 2x2(x+1) −3x(x+1)+3(x+1) = (x+1)(2x2−3x+3)
jak widzisz ... da się ... ale tak naprawdę ... jeżeli nie wiesz jaki jest pierwiastek
wielomianu, to nie awsze 'wpadniesz' na to jak pogrupować wielomian ... a jeżeli już znasz
pierwiastek wielomianu, to o wiele szybciej jest podzielić hornerem
14 gru 21:31
123: No tak, w tym przykładzie widać, że Hornerem łatwiej

A co do b) to chodzilo o cos takiego? [(x
2+3)
2]
2 − (8x
2)
2 ? I teraz z roznicy kwadratow?
14 gru 21:35
123: Kurcze, miało być (4x2)2
14 gru 21:36