Całka
bartekS: Jak obliczyc taką całkę:
14 gru 20:23
Artur z miasta Neptuna:
Na ulamki proste rozloz
14 gru 20:32
14 gru 21:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
poprawnie
14 gru 21:10
bartekS: Jeszcze jedno czy można to tak policzyc:
−ln
∞ +ln
∞+1−ln2=1−ln2
14 gru 21:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to ma być −ln
∞ 
nie ma czegoś takiego ... w ramach czego coś takiego stworzyłeś ? granic
czy całki oznaczonej
14 gru 21:32
bartekS: Liczę pola ograniczone wykresami, to jest z całki oznaczonej.
14 gru 21:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
to coś źle liczysz ... bo coś takiego wyjść nie powinno
14 gru 21:41
bartekS: 1=Ax
2+Ax+Bx+B+Cx
2
A=−1
B=1
C=1
| | −x+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx=−∫ |
| dx+∫ |
| dx+ln/x+1/+C=−ln/x/− |
| +ln/x+1/+C |
| | x2 | | x+1 | | x | | x2 | | x | |
14 gru 21:44
bartekS: Całka oznaczona
na górze
∞ na dole znaku 1
14 gru 21:45
bartekS: Dobrze to jest?
14 gru 21:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
ln |x+1| − ln|x| = ln |1+ |
| | |
| | x | |
i teraz już aż takich głupot nie będzie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1∞ |
| dx = limx−>∞ (ln (1+ |
| ) − |
| ) − (ln 2 − 1) = |
| | x2(x+1) | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
= 1 − ln2 + limx−>∞ (ln (1+ |
| ) − |
| ) = 1 − ln 2 + (0 − 0) = 1 − ln 2 |
| | x | | x | |
14 gru 22:00
bartekS: Dzięki
14 gru 22:02