matematykaszkolna.pl
Wykaż, że zachodzi nierówność. Mefimess: Witam. Uczę się do rozszerzonej matury z matematyki, robię zadania z jednego zbioru. W pierwszym rozdziale trafiłem na kolejny podpunkt: z.3. d) 2 − 1 / 2 + 1 = 52 − 7 / 52 + 7 // całość prawej strony jest pierwiastkiem 3 stopnia, nie wiedziałem czy da się tu na forum takie coś zrobić. Po przekształceniach wyszło mi : 3 − 22 = 99 − 702 //całość prawej strony również jest pierwiastkiem stopnia 3. jak to zrobiłem ? Lewą stronę pomnożyłem przez licznik, to proste. Prawą zamieniłem że licznik i mianownik jest pierwiastkiem 3ego stopnia i pomnożyłem przez mianownik. Wtedy pierwiastki o takich samych stopniach są pod jednym pierwiastkiem. Dzięki wzorowi skróconego mnożenia mi wyszło pierwiastek 3ego stopnia z 1 czyli 1. Ale na górze mi wyszedł taki potworek ...
14 gru 19:53
Artur_z_miasta_Neptuna: Lewa strona dobrze a prawa −−− 3(52 − 7)/(52+7) = 3(99 − 702) czyli też dobrze i co dalej proponuję obie strony podnieść do potęgi 3
14 gru 19:57
Mefimess: ... ja nie wiem jak ja tą maturę zdam. Najprostsze rzeczy sprawiają mi największą trudność. Pomogło, dziękuję !
14 gru 20:08
Kokss: najważniejsza jest wiara w siebie
14 gru 20:21
Mefimess: staram się, próbuję robić te zadania, ale najczęściej okazuje się że zadanie było banalne, ale ja nie wiedziałem od czego zacząć / co zrobić dalej. tak jak w tym przykładzie... ale dość tego mazgajenia, lecimy dalej z zadankami. w razie problemów będę pisał emotka
14 gru 20:23
Artur z miasta Neptuna: Nie tyle wiara w siebie co podejscie na zasadzie −−− sprobuje tak ... a jesli nie tak to tak ... czyli podejscie do kazdego zadania nawet jak sie nie wie jak to zrobic ..... polowe zadan na maturze da sie zrobic jezeli tylko sie zacznie − pozniej juz z gorki leci
14 gru 20:36
Mefimess: tylko właśnie często jest problem z tym : jak zacząć ? chociaż z tego co widziałem na próbnej, w wielu wypadkach trzeba po prostu patrzeć w tablice i umieć zastosować wzory. No i pomaga też na pewno masa przerobionych zadań emotka Myślicie że http://www.nowaera.pl/produkt/produkt/14807/1257/matematyka/nowa-era-matury-z-matematyki-npp/oferta-maturalna/zbior-zadan-maturalnych-i-zestawy-maturalne-poziom-rozszerzony.html ta książka jest dobra ? mieliście z nią styczność ? są wszystkie działy, do każdego po stronie lub 2 zadań a później maturalne (zebrane takie które były z danego działu na wcześniejszych maturach plus przykładowe). Zadań nie jest wiele, ale za to do maturalnych z tyłu jest tok myślenia.
14 gru 20:42