matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną fukcji.
colorluck:
1
Nie rozumiem jak wyliczyć pochodną z tego: (cos3x)
(
)
x
2
14 gru 19:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest (cos(3x) )
1/(x
2
)
14 gru 19:58
colorluck:
tak
14 gru 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1 dziedzina krok 2 f(x)
g(x)
= e
ln (f(x)
g(x)
)
= e
g(x) * ln (f(x)
krok 3 (f(x)
g(x)
)' = (e
g(x) * ln (f(x)
) ' =
1
= e
g(x) * ln (f(x)
* (g'(x)*ln(f(x)) + g(x)*
*f'(x)) =
f(x)
1
= f(x)
g(x)
*(g'(x)*ln(f(x)) + g(x)*
*f'(x))
f(x)
krok 4 to była teoria ... czas na praktykę
podstaw i wylicz
14 gru 20:06
colorluck:
aaa więc z tego muszę skorzystać
dziękuję za pomoc
14 gru 20:10