Oblicz
Mat: Może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem ?
log
111 = 0
log
3 19 = log
39
−1=log
3(3
2)
−1=log
33
−2=−2
log
5 25
√5 = log
525+log{5}
√5=2+log
55
12=2+
12=2
12
25
log57 = (5
2)
log57=(5
log57)
2=7
2=49
log
32
14+2log
36 =
log
32
14+log
36
2=log
32
14+log
336=log
3(2
1436)=log
318
Chyba w tym ostatnim coś pokręciłem.
14 gru 19:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) dobrze
b) dobrze
c) tam oczywiście jest 5
1/2 prawda?! ... nie musiałeś rozbijać na wa logarytmy ... ale jest
dobrze
| | 1 | |
d) nie musiałeś korzystać z tej własności mogłeś z logac b = |
| logab ... ale jest |
| | c | |
dobrze
e) dobrze
| | 1 | | 2*4+1 | | 9 | | 1 | | 1 | |
f) tam jest 2 |
| = |
| = |
| czy 2* |
| = |
| czy 2 1/4  |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
zrobiłeś wersję drugą która jest najmniej prawdopodobna (zapewne chodziło o pierwszą)
14 gru 19:32
Ajtek:
| | 1 | | 1 | |
Jest bląd: log 366= |
| , nie |
| |
| | 2 | | 6 | |
14 gru 19:38
Mat: c) tak 51/2
f) czyli że powinno wyjść log381=4 taki wynik ?
14 gru 19:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
f) tak
popraw w d)
14 gru 19:50
Mat: Dzięki za pomoc
14 gru 19:59