obliczyć całkę
ARECZEEEEEEEEEEEE: jak obliczyć całkę
1/1−x2
14 gru 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | x3 | |
∫( |
| − x2) dx = ∫ (1− x2) dx = x − |
| + C |
| | 1 | | 3 | |
14 gru 19:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne chodziło Ci o inną postać ... niestety zapisałeś tak jak napisałem

naucz się
zapisywać prawidłowo ... wtedy porozmawiamy
14 gru 19:21
ARECZEEEEEEEEEEEE: widzę że masz poczucie humoru
14 gru 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
w końcu weekend wolny mam więc i humor mam
14 gru 19:25
ARECZEEEEEEEEEEEE: dobra w mianowniku ma być 1−x2 wiesz jak to wyliczyć
14 gru 19:31
14 gru 19:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie zapominając o symbolu całki i po czym całkujemy
14 gru 19:32
14 gru 19:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i widzisz jak ładnie
krok 1
zauważasz, że (1−x
2) = (1−x)(1+x)
krok 2
| | 1 | | A | | B | |
rozkładasz ułamek |
| na sumę ułamków prostych postaci |
| + |
| |
| | 1−x2 | | 1−x | | 1+x | |
gdzie A i B to niewiadome stałe które musisz wyznaczyć
krok 3
dzielisz na dwie całki
krok 4
obliczasz każdą z całek osobno
krok 5
koniec zadania
wiesz jak się dzieli ułamek złożony na sumę ułamków prostych
14 gru 19:44
ARECZEEEEEEEEEEEE: dzięki między czasie sam na to wpadłem

ale dzięki przynajmniej wiem że dobrze myślę
14 gru 19:55