| 2 | ||
an=2− | ||
| n+1 |
| 2n | ||
an = | + 1 = 2 + 1 = 3 − ciąg stały. Każdy ciąg stały jest ciągiem arytmetycznym. | |
| n |
| 2(n+1) | 2n | (2n+2)(n+1)−2n(n+2) | ||||
an+1−an = | − | = | = | |||
| n+1+1 | n+1 | (n+1)(n+2) |
| 2 | ||
| (n+1)(n+2) |
| 2n+2 | ||
an+1= | ||
| n+2 |
| 2n | ||
an= | ||
| n+1 |
| 2n+2 | 2n | (2n+2)(n+1)−2n(n+2) | ||||
an+1−an= | − | = | = | |||
| n+2 | n+1 | (n+1)(n+2) |
| 2n2+4n+2−2n2−4n | 2 | |||
= | = | zależy od n (nie jest stałe) zatem ciąg | ||
| (n+1)(n+2) | (n+1)(n+2) |