Wielomiany
wojtek: f(x) = x4 + 5x − 1
q(x) = 7x2 − 5
h(x) = 3x +4
Wyznacz:
f(x) +3g(x) − 4h(x)
4(f(x)−7x)−(4x2−g(x)*2x)
f(x)−g(x)*4(x)
(h(x)2*g(x))−f(x)
14 gru 18:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstaw za f(x) g(x) h(x) to co masz podane w pierwszych trzech linijkach
wymnóż przez stałe ... dodaj/odejmij/wymnóż wyrażenia
w czym problem
14 gru 18:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakbyś miał zadanie:
4(x−2) +3(x
2+2x−1)−4(3−x
2) to byś wiedział jak zrobić?
a jak masz:
4f(x) + 3g(x) − 4h(x) gdzie:
f(x) = x−2
g(x) = x
2+2x−1
h(x) = 3−x
2
to już nie umiesz
14 gru 18:37