Trójkąc
jojek: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(2,−3), B=(1,2), C=(1,5)
a) Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzonej z punktu C
14 gru 18:27
zośka: 1) Wyznaczamy prostą AB
2) wyznaczamy prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez C
14 gru 18:30
14 gru 18:31
Eta:
| | 2+3 | |
wsp. kier. prostej AB aAB= |
| = −5 |
| | 1−2 | |
| | 1 | |
h: y= |
| (x−xC) +yC ⇒ y=.... |
| | 5 | |
14 gru 18:33
aniabb:

wynik zielona y=0,2x +4,8
14 gru 18:34
Eta:
Kto by się"bawił" w rysunki ?
14 gru 18:35
zośka: Ad1 pr AB : y=ax+b
Podstawiamy A i B do wzoru:
−3=2a+b
2=a+b
stąd a=−5 b=7
pr AB: y=−5x+7
2) prosta zawierajaca wysokość jest prostopadła do prostej AB, zatem jej współczynnik
| | 1 | |
kierunkowy wynosi |
| (iloczyn współczynników kierunkowych ma być równy −1) |
| | 5 | |
| | 1 | |
czyli mamy równanie prostej : y= |
| +b' |
| | 5 | |
Podstawiamy współrzędne C i wyliczamy b' :
Zatem równanie prostej zawierającej wysokość spuszczoną z wierzchołka C ma postać:
14 gru 18:37
Trivial:
Można tak:
1. Wyznaczamy wektor kierunkowy
u prostej AB.
2. Wektor kierunkowy
v wysokości jest wektorem
u obróconym o 90
o.
v = (−u
y, u
x)
3. Z wektora
v możemy wyliczyć nachylenie prostej do osi Ox.
4. Dopasowujemy stałą b, tak aby równanie y = ax + b przechodziło przez punkt C.
b = y
C − ax
C
1. u = AB = (1−2, 2+3) = (−1,5)
2. v = (−5,−1)
| | 1 | | 24 | |
4. b = 5 − |
| *1 = |
| . |
| | 5 | | 5 | |
14 gru 18:39
Trivial: | | vy | |
W punkcie 3. miało być oczywiście: a = |
| |
| | vx | |
14 gru 18:40
Eta:
Wzięłam przez nieuwagę ,że C(1,
−5)
14 gru 18:41
aniabb: dlatego lubię narysować ... unikam błędów rachunkowych ( jeśli jednocześnie liczę )
14 gru 18:43
Eta:
14 gru 18:43
Eta:
I tak bym błędu nie wykryła ... bo wzięłam C(1 −5)
14 gru 18:45
aniabb: bo tu tylko rysuję .. nie chce mi się liczyć.. odczytuję z wykresu
14 gru 18:45