ciagi zadania
granice pomocy: 1Sprawdzic czy ciag jest ograniczony i monotoniczny . bn=n2+2n+1n2−3
2Krzystając z definicji granicy udowodnić że lim 2nn3+1
3.Obliczyć granice
a. sin √n+1−sin √n
b. arctg(n2+1n)
c.√n4−3n(3√1−n3+n)
d.(3√1−1n−1)n
e.√2*4√2*...*pierwiastek 2nstopnia z {2}
4. Wyznaczyć granice korzystając z twierdzenia o trzech ciągach
an = n√(−1)nn2+2n
bn = n(1n2+1+ 1n2+2+..1n2+n)
c n=√2−(−1)n+1+(−1)n+2+..+(−1)2nn
Bardzo prosze o pomoc
14 gru 18:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy koło masz

na przyszłość ... piszesz ułamki −−− korzystaj z funkcji U zamiast u do zapisu
| 1 | |
| 1√2 <−−− jak widzisz jest różnica |
| √2 | |
14 gru 18:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) co to znaczy że ciąg jest monotoniczny

jeżeli ciąg jest zbieżny to jest ograniczony

2) znasz definicję granicy (Cauchy'iego najlepiej)
3)
a) przekształć korzystaj ze wzoru na zmiananę sinα − sinβ na iloczyn dwóch funkcji
trygonometrycznych
b) jaką przyjmuje wartość arctg w +
∞ 
c) pozbądź się symbolu nieoznaczonego mnożąc i dzieląc przez 'sprzężenia (analogicznie do tego
jak w liceum wyciągałeś/−aś niewymierność z mianownika
d) tam na końcu jet *n czy
n 
e) zamień wszystkie pierwiastki na 2
jakiej 
... iloczyn ten = 2
suma wykładników
a te wykładniki tworzą pewien ciąg −−− jaki to jest ciąg

jak obliczyć tą sumę

mając to wyznaczysz granicę
14 gru 18:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
4.
a) nieczytelne
| | n | | n | |
b) n* |
| ≤ to co tam masz ≤ n* |
| <−−− czy wiesz dlaczego  |
| | n2+n | | n2+1 | |
c) nieczytelne
14 gru 18:45
granice pomocy: ale ja nie weim jak to pozapisaywac bo mam robic krok po kroku jak w definicji
14 gru 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy znasz definicję

ta wypowiedź się tyczy zadania 2 tak

14 gru 18:46
granice pomocy: | | (−1)n | | (−1)n+2+..+(−1)2n | |
bn= pn( |
| +2)n bn = n(1n2+1+ 1n2+2+..1n2+n) c n=√2− |
| |
| | n | | n | |
14 gru 18:53
granice pomocy: w bn jest pierwiastego n−tego stopnia z calego tego w b wyrażenia
14 gru 18:54
granice pomocy: | | an+1 | |
W 1 robilem |
| ale mi straszne liczby wychodza i nie wiem jak to oszacowac |
| | an | |
14 gru 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaobacz co napisałeś o 18:53.... skąd mamy wiedzieć co to jest

1n2+1+1n2+2 ... co to w ogóle jest
14 gru 19:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
n
2+2n+1 = (n+1)
2
| | (n+2)2*(n2−3) | |
| = |
| = |
| | (n+1)2*((n+1)2−3) | |
= .... a dalej mi się nie chce
14 gru 19:02
granice pomocy: | | 1 | | 1 | | 1 | |
bn=n( |
| + |
| +..+ |
| ) |
| | n2+1 | | n2+2 | | nn+n | |
14 gru 19:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno nie ma n
n + n

zresztą to napisałem Ci nawet jak masz oszacować (18:45)
14 gru 19:19
granice pomocy: | | x4+4n3+n2−12n−3 | |
w tym 1 wychodzi na koncu |
| i co z tym zrobic? |
| | n4+4n3+3n2−2n−2 | |
14 gru 19:21
granice pomocy: znowu sie pomylilem ma byc n2+n
14 gru 19:22
granice pomocy: a skad takie oszacowanie w tym 4b?
14 gru 19:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
zobaczyć czy to jest większe czy mniejsze od
1
licznik: n
4+4n
3+n
2−12n−3 = (n
4+4n
3+3n
2−2n−2) −2n
2 −10n−1 = mianownik −(2n
2+10n+1)
czyli:
| licznik | | 2n2+10n+1 | |
| = 1 − |
| a to jest większe czy mniejsze od 1  |
| mianownik | | mianownik | |
14 gru 19:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , ..., |
| <−−− a która z tych liczb będzie najmniejsza a |
| n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
która największa (dla jakiegoś zadanego 'n')

i dlaczego
14 gru 19:25
granice pomocy: 4b chyba weim najwieksza to ta ktora ma najmniejmniejszy mianowanik a najmniejsza ta ktora ma
najwiekszy mianownik tak?
1. chyba mniejsze od jedynki
14 gru 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
4b.
czyli które .. wskaż mi

1.
na pewno mniejsze bo masz 1
− coś dodatniego
14 gru 19:33
granice pomocy: | | √n+1−√n | | √n+1+√n | |
W 3a wyszlo z twojej wskazowki cos takiego: 2sin |
| *cos |
| i co |
| | 2 | | 2 | |
dalej?
14 gru 19:35
granice pomocy: | | 1 | | 1 | |
najwiekszy to |
| najmniejszy |
| |
| | n2+1 | | n2+n | |
14 gru 19:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
kąt w cosinusie nie ma symbolu nieoznaczonego .... kąt w sinusie to symbol nieoznaczony −−−
przez sprzężenie

4b.
dokładne
| | 1 | |
więc każdy ten ułamek zastępujesz |
| ... więc otrzymujesz |
| | n2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
n*( |
| + |
| +... + |
| ) = n* |
| <−−− i masz oszacowanie od góry |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
analogicznie z szacowaniem od dołu
14 gru 19:40
granice pomocy: ok 4b juz rozumiem ale z tym symbolem nie oznaczonym to nie pojmuje tego
14 gru 19:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
√n+1 −
√n to jest
∞−
∞ czyli symbol nieoznaczony

dlatego trzeba przekształcić:
| √n+1 − √n | | √n+1 − √n | | √n+1 + √n | |
| = |
| * |
| = |
| 2 | | 2 | | √n+1 + √n | |
| | (n+1) − (n) | | 1 | |
= |
| = |
| <−−− i już nie ma symbolu |
| | 2(√n+1 + √n) | | 2(√n+1 + √n) | |
nieoznaczonego
teraz otrzymujesz:
| | √n+1 + √n | |
lim 2*sin(U{1}{2(√n+1 + √n))cos( |
| −> // tego nie należy od tak pisać: |
| | 2 | |
2*sin(0)*cos(+
∞) // .... korzystając albo to z tw. o 3 ciągach (szacuj cos(U{
√n+1 +
√n}{2}) za pomocą 1 i −1) albo z tw. o granicy iloczynu ciągu ograniczonego i ciągu
zbieżnego do 0 ... wyznaczasz, że granica tego ciągu wynosi
0
14 gru 19:49
granice pomocy: ale jak to oszacowac bo z zapisu odczytac sie nie moge
14 gru 20:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 ≥ cos (czegokolwiek ... w tym tego co tam masz) ≥ −1
14 gru 20:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież cosx ∊<−1;1>
14 gru 20:16
granice pomocy: ale nie rozumiem dlaczego ta granica cosinusa co jest w tym ulamku to jest zero
14 gru 20:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
granica cosinusa nie jest równa zero
cosinus (+∞) −−− ta granica NIE ISTNIEJE ale cosinus jest funkcją ograniczoną
natomiast sin(0) = 0
z tw. o 3 ciągach
albo z tw. które napisałem
wynika że granica tego wyrażenia 2*sin(...)*cos(,,,) = 0
14 gru 20:23
granice pomocy: czyli podsumuje
sin(√n+1−√n) granica jest 0
cos(√n+1+√n) jest ograniczony czyli granica wynosi 0 o to chodzi?
14 gru 20:30
granice pomocy: chodzi mi o to granice calego wyrazenia oczywiscie
14 gru 20:31
Artur z miasta Neptuna:
Sin ... granica zero
cos ... ograniczony
a wiec sin*cos ... granica 0
14 gru 20:33
granice pomocy: | | π | | π | |
arctg(+∞)= |
| to bo |
| to asymptota arctg dobrze to jest? |
| | 2 | | 2 | |
a pozostałe zadnia to jak zrobic?
14 gru 20:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dobrze
14 gru 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisałem jak ... trochę inwencji twórczej
14 gru 21:02
granice pomocy: ale nie wiem jak bardzo prosze
14 gru 21:11
granice pomocy: w 1 wszyszlo ze jest to ciag malejacy ale jak wykazacz ze jest ograniczony trzeba liczby
podstawiac i zobaczyc jak liczby ten ciag ograniczaja?
14 gru 21:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisałem Ci ... ciąg zbieżny (posiadający granicę właściwą) to ciąg ograniczony
14 gru 21:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
inaczej ... jeżeli ciąg zbieżny to ciągiem ograniczonym
14 gru 21:24
granice pomocy: | | 1 | | 1 | |
4a. mam takie dwa ciagie przez ktore szacuje n√2n− |
| oraz n√2n+ |
| jest |
| | n2 | | n2 | |
dobrze?
a jakie oszacowanie do c z 4. I z 3 dalej nie wiem jak zrobic c,d,e
15 gru 10:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
4a ... jak najbardziej
4c ... zapisz co tam jest pod pierwiastkiem (bez samego pierwiastka już) bo jest to nieczytelne

)
15 gru 10:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
√2*
4√2*...*(2)
1/(2n) = 2
1/2*2
1/4*....*2
1/(2n) = 2
1/2 + 1/4 + ... + 1/(2n) =
= 2
Sn
| | 1 | | 1 | |
musisz wyliczyć to Sn ... masz tutaj n elementów, a1 w |
| a q = |
| a więc S n =  |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 10:46
granice pomocy: | | (−1)n+1+(−1)n+2+(−1)n+3+...+(−1)2n | |
ok 4c 2− |
| |
| | n | |
15 gru 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
masz dokładnie w tym liczniku masz dokładnie 'n' wyrażeń (−1)
do jakiejś ... bo od n+1 do 2n
= n+n
jeżeli n jest liczbą parzystą ... to ile wyniesie suma parzystej liczby (−1) i parzystej liczby
(+1)

oczywiście 0
jeżeli n jest liczbą nieparzystą to czego będzie więcej (−1) czy (+1) ...
... czyli (−1)
nieparzystej czy (−1)
parzystej 
w takim razie licznik będzie wynosił
15 gru 11:11
granice pomocy: −1?
| | 1 | | 1 | |
czy dwa ciagi ktore beda ograniczac to 2− |
| i 2+ |
| one sa oba pod pierwiastkami .czy |
| | n | | n | |
tak ma być?
15 gru 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak mozna zrobić ... korzystasz wtedy z tw. o 3 ciągach
15 gru 12:05
Student: to dobrze a co z tymi z 3 d i c podpunktami?
15 gru 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
3d)
| | a3−b3 | |
(a−b) = |
| <−−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają |
| | (a2+ab+b2 | |
po zastosowaniu niwelujesz symbol nieoznaczony 0
∞
3c ... analogicznie ... sam spróbuj
15 gru 13:15