Pierwiastek liczby zespolonej
KoreX: Wyznaczyć √5−12i
14 gru 18:13
aniabb: 3−2i
14 gru 18:15
ICSP: lub − 3 + 2i
14 gru 18:20
KoreX: akurat odpowiedzi znam chodzi mi bardziej o rozwiazanie krok po kroku,
wiem tez ze nie mozna dokladnie wyznaczyc argumentu liczby wiec licze pierwiastki z definicji
czyli (a+ib)2 = 5 − 12i
14 gru 18:24
aniabb: no i dalej..wzorek skróconego mnożenia
14 gru 18:25
KoreX: a2 + 2abi + (ib)2 = a2 − b2 + 2abi
dobrze mysle?
14 gru 18:26
Trivial:
| | 1 | |
√z = ± |
| (√|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a) |
| | √2 | |
|z| =
√25+144 =
√169 = 13
| | 1 | | 1 | |
√5−12i = ± |
| (√13+5 − i√13−5) = ± |
| (√18 − i√8) = ±(3−2i) |
| | √2 | | √2 | |
14 gru 18:27
14 gru 18:34
aniabb: dobrze myślałeś..i porównując
a2−b2=5
2ab=−12
14 gru 18:35
Trivial: KoreX, taki jest wzór na pierwiastki drugiego stopnia. Jest szybciej niż z definicji i od
razu wynik jest.
14 gru 18:48