dziedzina
Sopel: Wyznacz dziedzinę funkcji proszę o znalezienie błędu
f: y=
√4(x+1)/x − 17 * 21/x + 4
wiec dziedzina:
1) 4
(x+1)/x − 17 * 2
1/x + 4 ≥ 0
2) x ≠ 0
1) 2
2 + 2/x − 17 * 2
1/x + 4 ≥ 0
4* (2
1/x)
2 − 17 * 2
1/x + 4 ≥ 0
2
1/x = t t>0
4t
2 − 17t + 4 ≥ 0
Δ=225
√Δ=15
t
1=4
| | 1 | |
t należy (−∞; |
| > ∪ <4: ∞) |
| | 4 | |
4= 2
1/x
więc dziedziną funkcji jest zbiór
a w odpowiedziach jest
| | 1 | | 1 | |
Df = − < |
| ; 0) ∪ (0; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 17:59
aniabb: bo masz 21/x≤1/4 oraz 2x >4 i rozwiązujesz NIERÓWNOŚCI
14 gru 18:02
Sopel: a dlaczego >4 a nie ≥4
14 gru 18:08
aniabb: ≥
14 gru 18:09
Sopel: no a w odpowiedziach jest przedział:
| | 1 | | 1 | |
Df = <− |
| ; 0 ) ∪ (0; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
a mi wychodzi:
| | 1 | | 1 | |
Df = <− |
| ; 0 ) ∪ (0; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
14 gru 18:25