wspólny mianownik
bartekcmg: wyznaczyć wspólny mianownik:
2x√x+[x2/ 2√x}]
14 gru 17:57
aniabb:
14 gru 18:10
bartekcmg: jaki będzie wspólny mianownik tego wyrażenia
14 gru 19:23
bartekcmg: wydaje mi się , że będzie to 2x, ale wtedy jak będzie wyglądał ten pierwszy ułamek
14 gru 19:39
aniabb: | 4x2 | | x2 | | 5x2 | |
| + |
| = |
| |
| 2√x | | 2√x | | 2√x | |
14 gru 19:43
Mila: A nie lepiej usunąć niewymierność z mianownika?
| | x2 | | x√x | | 5 | |
2x√x+ |
| =2x√x+ |
| = |
| x√x |
| | 2√x | | 2 | | 2 | |
14 gru 22:08