Rekurencje
Marq: Czy może ktoś wyjaśnić, czemu w równaniach rekurencyjnych możemy wzór ciągu zamienić na
równanie tożsamościowe? Dlaczego to nic nie zmienia i skąd to wszystko się bierze?
14 gru 17:47
Trivial: Hm?
14 gru 18:22
Marq: Mamy rozwiązać ciąg rekurencyjny jednorodny.
an=3an−1−2an−2 a0=0 i a1=1
Pierwsze co robimy, to równanie tożsamościowe x2−3x+2=0
Pytanie na korepetycjach "ale skąd, jak to możliwe, że z ciągu mamy nagle równanie i wykładniki
przy argumentach". Zatkało mnie, powiedziałem "bo po prostu tak się robi", ale on chciał
wyjaśnienia. To napisaliśmy tu na forum.
14 gru 18:32
Krzysiek: ale to nie jest równanie tożsamościowe tylko charakterystyczne.
szukasz rozwiązania równania jednorodnego w postaci:
an =xn
wstawiając do równania:
xn −3xn−1+2xn−2=0 /:xn−2
x2 −3x+2=0
otrzymując właśnie równanie charakterystyczne
14 gru 18:39