zbadaj zbieżność szeregu
karkur: zbadaj zbieżność szeregu
∑ 5n * 36−2n+1
bardzo bym prosiłam o zrobienie tego z warunku koniecznego zbieżności szeregu czyli
jeżeli lim an=0 to szereg zbieżny
a jeżeli lim an≠0 to szereg rozbieżny
14 gru 17:26
ICSP: nie

Jeżeli lim a
n = 0 to o zbieżności szeregu nic nie mozemy powiedzieć
jeżeli lim a
n ≠ 0 to rozbieżny
14 gru 17:32
olga: lim an = 0 to warunek konieczny zbieżności (nie DOSTATECZNY)
14 gru 17:36
karkur: nie rozumiem tego. w zeszycie mi pisze że jeśli an = 0 to szereg zbieżny
a jeżeli an≠0 to szereg jest rozbieżny. tak samo na slajdach u wykładowcy też tak jest...
14 gru 18:24
ICSP: a według ciebie szereg :
| | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny czy rozbieżny ? |
| | n | |
14 gru 18:25
karkur: zbieżny? xD
14 gru 19:14
karkur: ok już wiem że rozbieżny tylko tego nie rozumiem,...
14 gru 19:19
karkur: to jak mam zbadać zbieżność tego szeregu ∑ 5n * 36−2n+1 ?
14 gru 19:21
Krzysiek: | | 1 | |
odpowiednie tw. mówi dla jakich α szereg: ∑ |
| jest zbieżny, rozbieżny. |
| | nα | |
a szereg z zadania zależy jaką ma postać... bo teraz napisałeś co innego niż w pierwszym
poście.
14 gru 19:28
karkur: sory ∑5n * 36−2n+1
14 gru 20:31