Wyznacz wartość "x", działąnia na potęgach i ułamkach
ewe7:
a)2x * √2 = 1/16
b) 1/49 * 7x = √7
c) 4/3 = (8/27)x * 3
d) √0,2 = 25x
e) 81 * (1/3)x = 9x/3
f)(3/2)x * 1,5 = (8/27)x
g) 2x/16 = 2 *4x
14 gru 17:16
zośka: a) 2x+12=2−4
x+12=−4
x=−4,5
14 gru 17:29
zośka: b) 7−2*7x=712
14 gru 17:30
14 gru 17:31
zośka: c)Dzielę obustronnie przez 3:
2=3x
14 gru 17:36
zośka: d)
√0,2=
√1/5=5
−1/2
zatem 5
−1/2=5
2x
14 gru 17:38
zośka: e) 3
4*3
−x=3
2x*3
−1
3
4−x=3
2x−1
4−x=2x−1
3x=5
14 gru 17:41
zośka: f) (3/2)
x*(3/2)=(3/2)
−3x
x+1=−3x
4x=−1
14 gru 17:44
zośka: 2
x−4=2
2x+1
x−4=2x+1
x=−5
14 gru 17:46