matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć pochodną cząstkową 1-ego rzędu dla danego przykładu?
KamilP:
f(x,y) = y
3
/ x
2
+y
2
(iloraz)
14 gru 16:34
olga:
df
−2x * y
3
=
dx
(x
2
+y
2
)
2
df
3y
2
* (x
2
+ y
2
) − 2y * y
3
=
dy
(x
2
+y
2
)
2
14 gru 16:43