potęgi
mycha: Doprowadź do jednej potęgi :
( 2
3 * 5
−2 )
−3 )
−3 * (5
2 * 2
−5) / (2
3 * 5
−2 )
−3)
Za odpowiedzi dziekuje
14 gru 16:00
mycha: Pomoże ktoś? chociaż wynik
14 gru 16:20
Mila: Nie zgadza się liczba nawiasów.To jest istotne.
14 gru 16:25
mycha: (( 23 * 5−2 ) −3 ) −3 * (52 * 2−5) / (23 * 5−2 )−3
14 gru 16:27
Mila:
| 227*5−18*52*2−5 | | 222*5−16 | |
| = |
| = |
| 2−9*56 | | 2−9*56 | |
=2
31*5
−22
14 gru 16:34
mycha: a co jest zle w tym :
((23 * 5 −2)−3)−3 * 52 * 2 −5 / (23 * 5 −2) −3 =
= (2−9 * 5 6) −3 * 5 −2 * 2 −5 / 2−9 * 5 6 =
=227 * 5 −18 * 5 −2 * 2 −5 / 2−9 * 56 = 231 * 5−26
14 gru 16:43
Mila: Skąd masz 5−2 w drugiej linijce? Było w pierwszej 52.
14 gru 16:49
mycha: Rzeczywiście

dziękuję bardzo
14 gru 16:53