Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (x - 4)^3 + (3x - 8)^2.Znajdź te argument
delta: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (x − 4)3 + (3x − 8)2.Znajdź te argumenty, dla których
wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji g(x) = x3 − x2 − 8x + 8.
Rozwiązuje to w ten sposób:
f(x) < g(x)
Podstawiam obie funkcje i obliczam, przenoszę wszystko na jedną stronę i wychodzi mi:
−2x2 − 8x + 120 < 0
Wyliczam deltę i miejsca zerowe.
x1 = 6
x2 = −10
Co daje mi odpowiedź (−oo ; −10) u (6 ; oo), ale prawidłowa to R\ {2}.
Popełniam jakiś błąd w zadaniu czy powinno je się rozwiązywać innym sposobem?
14 gru 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
błędy masz przy redukcji ... sprawdź czy nie pokićkwałeś we wzorach skróconego mnożenia bądź
zmiany znaków
14 gru 15:14