Ania: mam problem z rozwiązniem następującego zadania proszę o pomoc.
mamy obliczyc współrzędne wierzchołków A i B i pole tego trójkąta równoramiennego jeśli
rownanie koła wpisanego w ten trójąt jest równe x2+y2=9, a wierzchołek C (3,4).
24 cze 13:59
Sitta: Rysunek do zadania jest tu:
www.swesierski.republika.pl/rysunek.jpg
W ΔSFC:
|SF|=3
|FC|=4
i z tw. Pitagorasa |SC|=5
W ΔDBC:
|DC|=8
ΔSFC jest podobny do ΔDBC (k,k,k) więc:
|BC|= 10, |BD|=6.
Stąd ΔABC ma wymiary 10, 10, 12 i h=8. PΔ = 48.
Jedna część zadania gotowa.
Punkt B(3, -6) (wiesz dlaczego?)
Współrzędne punktu A, można obliczyć np. tak:
I: Podstaw współrzędne wierzchołków do wzoru na pole Δ - wyznaczniki.
|xA yA 1|
|3 -6 1| = 96
|3 4 1|
otrzymasz xA= -6,6
II: xA =-6,6 podstaw do wzoru na długość odcinka |AB|
(-6,6 - 3)2 +(yA +6)2 = 122
otrzymasz yA = 1,2 oraz yA = - 13 1/5 (nie spełnia warunków zadania)
stąd A(-6,6; 1,2)
I to wszystko.
W razie niejasności - pytaj
25 cze 12:56
Ania: Dzięki jak coś to będę pyatć
25 cze 20:58