Rozwiąż równanie w ciele liczb zespolonych
Piotr: Rozwiąż równanie w ciele liczb zespolonych
z
4 − 3z
2 + 4 = 0
Help

Potrzebuję na b szybko
14 gru 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
z2 = v ; v∊C
i rozwiązujesz 'standardowo'
14 gru 14:31
Piotr: co wtedy gdy wychodzi v1= −1 i v2=4?
za z co

? x+iy

?
14 gru 14:38
Piotr: dla y = 0?
14 gru 14:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
z
2 = −1 ⇔ z =

z
2 = 4 ⇔ z =
14 gru 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ,że: z=x+iy
z2 = x2−y2 +2xyi
14 gru 14:39
Piotr: czyli układ równań :
x2 − y2 + 2xyi = −1
x2 − y2 + 2xyi =4
No dobra − a co dalej?
14 gru 14:47
Mila: z
2=v
v
2−3v+4=0
Δ=9−16=−7
√−7=i
√7
| | 3−i√7 | | 3+i√7 | |
v1= |
| lub v2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−i√7 | | 3−i√7 | | 3+i√7 | |
z1=√ |
| lub z2=−√ |
| lub z3=√ |
| lub |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 gru 14:56