Pochodna
Adam: Jak będzie wyglądać pochodna:
43x ?
14 gru 13:26
aniabb: 43x * ln4 * 3
14 gru 13:27
zośka: 3*43xln4
14 gru 13:27
Adam: czyli 123xln4, tak?
14 gru 13:28
Adam: Dlaczego wolframalpha pokazuje 64xlog(64) ?
14 gru 13:29
SD:
Bo to jest to samo!
14 gru 13:30
aniabb:
czy wg Ciebie 3*2
3 = 6
3
czyli 3*8 = 216
14 gru 13:31
Adam: czyli jak to rozpisać?
14 gru 13:31
aniabb: np tak jak zosia o 13:27
14 gru 13:32
Adam: To może inaczej, chciałbym aby wynik był 64xlog(64) to jak musiałbym to zrobić?
14 gru 13:34
Adam: Mógłby mi ktoś to rozpisać?
14 gru 13:41
aniabb:
43x = (43)x = 64x
3ln4 = ln43=ln 64
w Wolframie log oznacza ln co jest napisane małym drukiem pod ramką wprowadzania
14 gru 13:44
olga: bo 4
3x to inaczej 64
x dlatego że 4
3 to 64
natomiast 3*ln4 możesz zapisać jako ln4
3 (z własności logarytmu) − czyli ln64
teraz rozumiesz ?
14 gru 13:44
olga: ooo, spóźniłam się
14 gru 13:44
Adam: Dziekuje, o takie wytlumaczenie wlasnie mi chodzilo
14 gru 13:47
Adam: Mam problem jeszcze z jedna pochodna, tzn zrobilem ale nie jestem pewny rozwiazania, moglbym ja
wrzucic i prosic o pomoc?
14 gru 13:48
14 gru 13:53
Adam: Może ktoś spojrzeć na to?
14 gru 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... co do finalnej postaci drugiej pochodnej
14 gru 15:05
Mila: g '(x) dobrze, jeśli
g(x)=xex2−3x+1
Inaczej zapisałeś wykładnik,
Możesz wyłączyć wspólny czynnik
g '(x)=ex2−3x+1(1+x(2x−3))=ex2−3x+1(2x2−3x+1)
Następny liczę
14 gru 15:09
Mila: Dobrze, ale trzeba doprowadzić do prostszej postaci;
| | lnx | | ln(2x) | |
=elnx*(1/3)ln2x)( |
| + |
| )= |
| | 3x | | 3x | |
| | 1 | lnx+ln(2x) | |
=x(1/3)ln(2x)* |
|
| = |
| | 3 | x | |
| 1 | |
| e(1/3)ln(2x)−1(lnx+ln(2x)) |
| 3 | |
Ja policzyłabym tak:
h(x)=e
ln(2x)lnx(1/3)=e
(1/3)ln(2x)lnx i teraz pochodną
14 gru 15:28
Adam: @Mila
Czyli h(x) jest źle tak jak ja zrobiłem?
Tzn nie mogę tak zacząć?
14 gru 17:20
Adam: Proszę mi jeszcze powiedzieć jak będzie wyglądać pochodna:
3ctg2(2x) ?
14 gru 18:06
aniabb: 3*2ctg(2x) * (−1−ctg2(2x)) * 2
14 gru 18:09
Adam: Dziękuję ślicznie !

Aniubb mam jeszcze pytanie, czy 3 daję przed nawias na początku, tak?
czyli:
3*(2ctg(2x))
2 tak?
14 gru 18:12
aniabb: chyba bez 2 przed ctg
14 gru 18:18
aniabb: bo mam wrażenie, że pisałeś podstawową funkcję
14 gru 18:20
Adam: Racja

Ale ogólnie to w takich przypadkach liczba przed funkcje, tak?
14 gru 18:22
aniabb: tak
14 gru 18:22
Adam: Chociaż nie, przepraszam! Mam oprócz tego jeszcze coś, w kolejnym przykładzie.
14 gru 18:24
14 gru 18:27
aniabb: w mianowniku 4x2+1
14 gru 18:31
Adam: A tak poza tym to wszystko ok?
14 gru 18:33
aniabb: tak
14 gru 18:41
Adam: Dziękuje ponownie
14 gru 18:42
Mila:
Adam, napisałam Ci, że dobrze, ale ja wolę taką postać, jak podałam.
Wolę liczyc pochodną z (x) niż (x1/3).
14 gru 21:23
15 gru 13:07
Mila: 3 linijka − zapomniałeś o nawiasie okrągłym .
W 4 linijce brak 3 w mianowniku drugiego skladnika w nawiasie, nie ma 2 przed lnx, bo
Piszę końcowe przekształcenie:(zmieniam kolejność czynników w wykładniku e)
| | 1 | | lnx+ln(2x) | |
= |
| elnx*(1/3)ln(2x)* |
| = [ elnx=x] ; |
| | 3 | | x | |
| | 1 | | lnx+ln(2x) | |
= |
| x(1/3)ln(2x)* |
| = |
| | 3 | | x | |
| | 1 | |
cd= |
| x(1/3)ln(2x)−1(lnx+ln(2x)) |
| | 3 | |
15 gru 16:32
Adam: | | 1 | |
W 4 linijce brak 3 w mianowniku drugiego skladnika w nawiasie − czyli |
| też powinna być w |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
drugim czynniku w liczeniu iloczynu pochodne? tj. [ |
| (ln(2x))'*lnx+ |
| −czy to tutaj |
| | 3 | | 3 | |
ma być? Bo tak to nie rozumiem dlaczego ma być tam też 3x *ln(2x)*(lnx)'] ?
15 gru 16:58
Adam: ?
15 gru 17:19
15 gru 17:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
brak pochodnej wnętrza z |
| ln(2x) ... reszta ok |
| | 3 | |
15 gru 17:44
azz: Pochodnia ? to taki patyk z płonącym ogniem

możesz tak pani lub panu na matematyce
powiedzieć

gwarantuje 6
15 gru 17:46
Adam: Ale tak jak Mila napisała:
15 gru 17:47
Mila: Jest dobrze.
15 gru 21:02
Mila: Ja doprowadziłam do prostszej postaci, ale tak może zostać.
15 gru 21:02