Oblicz układ równań
Krzys: Mam obliczyć układ równań. I wszystko niby ok.ale....
x + y + z = 1
x + 2y+3z=1
2x+3y+4z=2
3x+2y+ z =3
Powstałą macierz.
|1 1 1 1|
|1 2 3 1|
|2 3 4 2|
|3 2 1 3|
Po przekształceniu −w1 +w2; −2w1+w3; −3w1 + w4 mamy
| 1 1 1 1|
| 0 1 2 0|
| 0 1 2 0|
| 0 −1 −2 0|
więc po redukcji takich samych wierszy (4wiersz to też −1*w2 czy w3) i macierz możemy zapisać
tak :
|1 1 1 1|
|0 1 2 0|
W układzie równań znaczy to że po prostu układ pierwotny jest równoznaczny takiemu układowi :
x+ y+ z = 1
y+ 2z = 0
I jak to zapisać

? Bo tak naprawdę wyznacznik istnieje tylko w układzie macierzy kwadratowej.
Jesli zrobiło mi sie już taka postać − to co dalej? Ma ana wiele rozwiązań... WIem, że jest
coś takiego jak parametr w tym przypadku... Tylko jak to liczyć dalej?
14 gru 13:05
aniabb: wyrzucić z na drugą stronę jako parametr
14 gru 13:07
aniabb: y=−2z
x=1+z
więc
z=t
y=−2t
x=1+t
t∊R
14 gru 13:08
Krzys: Czy moze tak?
−2w1+w2 to mamy
|1 1 1 1|
|0−1 0−2|
więc ukłąd równań:
x+y+z=1
y=2
stąd:

? co dalej

x+z=−1 i z= −x −1
więc:

?
14 gru 13:16
14 gru 13:18
Krzys: Ania a może pomozesz mi w jeszcze 1nym?
14 gru 13:19
Krzys: Mam zadanie prawie skńczone tylko nie wiem − pogubiłem sie : w zespolonych
Pomożesz?
14 gru 13:20
Krzys: Liczbę zespoloną doprowadziłęm d poastaci:
w liczniku:
√2 ( cos 11 *3/4π + i sin 11 * 3/4π)
w mianowniku −2
I to = licznik:
√2 (−sin3/8π + i sin 3/8π) mianownik bez zmian
więc to =
√2 * − sin3/8π( 1−i)
tylko co wtedy dalej


Bezsens
14 gru 13:31
Krzys: Zadaniem było wyciągnięcie pierwiastka zespolonego...
14 gru 13:32
Krzys: HALOOOOO ANIAAAAAAAAAAAA
14 gru 13:35
aniabb: może podaj początek

...
11*3/4π= 33/4π = 8π+π/4 = π/4
cosπ/4 +isinπ4 =
√2/2 +i
√2/2
z=−1/2 −1/2 i
14 gru 17:59