granica
niunia: Jak rozwiązać tą granice funkcji?
14 gru 13:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro 'zerują' się oba wielomiany to znaczy, ze oba można podzielic przez (x−1)
wykonaj to i zobacz co zostanie
14 gru 13:02
niunia: dobrze?
x3 −3x +2 → (x−1)(x2+x−2)
x4 −4x +3 → (x−1)(x3+x2+x−3)
14 gru 13:04
zośka: x
3−3x+2=(x−1)(x
2+x−2)=(x−1)(x−1)(x+2)
x
4−4x+3=(x−1)(x
3+x
2+x−3)=(x−1)(x−1)(x
2+2x+3)
| | x+2 | | 3 | |
zatem w granicy po uproszczeniu mamy: limx→1 |
| = |
| =1/2 |
| | x2+2x+3 | | 6 | |
14 gru 13:09
niunia: aha czyli trzeba jeszcze raz podzielić ten wielomian

dziękuje Zosia. a ja się przy tym
głowiłam..
a coś takiego? jak podstawie jedynke to i tak niewiem jak to policzyć
14 gru 13:15
niunia: czy n i m to nieskończoność?
14 gru 13:25
zośka: nie, to dwie ustalone dowolne liczby naturalne
14 gru 13:38
14 gru 13:41
niunia: a taki przykład:
mam sprowadzać do wspólnego mianownika?
14 gru 13:56