pochodna
m: mam pytanie potrzebuję pochodną y=(x
3)/(2x
2)
| | (3x2*2x2)−(4x)*(x3+1) | |
zatrzymałam się na y'= |
| |
| | (2x2)2 | |
coś źle?
14 gru 12:23
m: y=(x3+1)/(2x2)
14 gru 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zamiast tak skomplikowaną ... wystarczy pomyśleć:
| x3 | | 1 | | x3 | | x | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2x2 | | 2 | | x2 | | 2 | |
14 gru 12:24
aniabb: w drugim nawiasie na górze samo x3
14 gru 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
aaaaa
teraz to zmienia postać rzeczy ... tak ... jest dobrze
14 gru 12:25
aniabb: aa teraz to ok
14 gru 12:25
m: no to dzięki
14 gru 12:26