matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczbę x i oblicz logarytmy
Adriannno:
1
4
log
x
=−
16
5
log2 log11 log65 Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadanek
14 gru 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
log
x
a = b ⇔ x
b
= a
1
a =
= 2
−4
16
x
b
= x
−4/5
= (x
1/5
)
(−4)
= 2
−4
⇔ x= 2
1/5
14 gru 11:14
PW:
Małe sprostowanie: x
1/5
= 2 ⇔ x=2
5
⇔ x=32
14 gru 14:16