Ciag
Majonez: Dzien dobry
Zadanie: Pierwszy wyraz pewnego ciagu geometrycznego wynosi 128, a iloraz tego ciagu wynosi
| | 1 | |
q=− |
| . Jaki jest drugi a jaki piaty wyraz tego ciagu? Czy ten ciag maleje? |
| | 2 | |
Nie wiem czy dobrze skorzystalem ze wzoru i czy z dobrego. Mianowicie: a
n=a
1*q
n−1
Obilczam drugi wyraz:
a
2=−64
DObrze robie?
14 gru 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ... a
5 =

i czy ten ciąg maleje (odpowiedź uzasadnij

)
14 gru 11:03
Majonez: No i wlasnie a
5 chyba robie zle, nie wiem jak to mozliwe

Ale :
a
5=8
14 gru 11:07
PW: Jeżeli iloraz ciągu jest ujemny, to oczywiste, że jeśli ak jest dodatni, to ak+1 jest
ujemny, ak+2 jest dodatni i tak dalej na przemian, więc ciąg nie jest monotoniczny.
Wyrazy ciągu |an| maleją, ale to chyba na razie za wcześnie − nie miałeś jeszcze pojęcia
granicy ciągu?
14 gru 11:17
Majonez: Dobrze?
14 gru 11:17
Majonez: Mialem bardzo dawno. Teraz pomagam rozwiazywac zadania i wlasnie na takich zadaniach sie
zacinam.
14 gru 11:18