Wyznacznik - pytanie
Krzys: Mam pytanie co do wyznacznika macierzy. Jak to jest? Gdy wyliczam wyznacznik macierzy z
rozwinięcia Laplace'a ( bo macierz 4x4) , to po przekształceniach wynik wyznacznika macierzy
gdy obliczyłem go nie zerując wcześniej (przekształcenia xkolumna+/− kolumna inna − w celu
uzyskania jak największej ilości zer w np. moim przypadku akurat wierszy) powinien być zawsze
taki sam gdy nie wyzeruję ich dowolną liczbę? Bo mi wychodzą różne wartości wyznacznika (
choć co istotne zawsze niezerowe ). Jak to jest dokładnie? Bo z tego co rozumiem zagadnienie
macierzy to jest ok. Tyle, że znajomy robi to samo i "miesza" mi w głowie, że zawsze powinien
(niezależnie od przekształceń) wyznacznik być taki sam? Przecież to chyba bez sensu
14 gru 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie rozwinięcie Laplace'a stosujesz w sytuacji, np:
| 1 0 0 2 0|
| 2 3 4 5 6|
| 4 5 6 7 2|
| 5 7 5 2 4|
| 8 7 5 3 4|
względem a
11 przed zniwelowaniem a
14 do 0

jeżeli tak
to pytanie brzmi −−− jak będzie (Twoim zdaniem) wyglądać takie oto rozwinięcie
14 gru 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że wyznacznik macierzy MUSI wyjśc zawsze taki sam ... nie zależnie od tego czy
liczysz w taki czy w taki sposób −−− wynik MUSI wyjśc taki sam
14 gru 11:02
Krzys: Czemu mi wychodzi inny


?
14 gru 11:11
Krzys: Jakie waruki muszą być spełnione dodatkowo ( chodzi mi o minor) ?
Mam taką macierz:
|5 4 9 3|
|4 −1 −1 1|
A= |1 2 −2 4|
|0 3 3 0|
|5 9 3| |5 4 3|
det A= 3*(−1)
6 * det |4 −1 1| + 3* (−1)
7 * det |4 −1 1| = − 309
|1 −2 4| |1 2 4|
a gdy wyzerowuję 2 kolumnę − wynik wychodzi mi inny
14 gru 11:33
Krzys: po przekształceniu −k3 + k2
|5 −5 9 3|
|4 0 −1 1|
A= |1 4 −2 4|
|0 0 3 0|
i wyznacznik tej wychodzi det A = 3* (−1)7 * minor =
14 gru 11:38
Krzys: Sorry −

żle pododawałem

Pozdrawiam
14 gru 11:39
14 gru 11:39
14 gru 11:45