całka
---''&: | | lnx | | (lnx)' | |
∫( |
| )2dx = U( |
| )2dx = 2ln|x| + C |
| | x | | x | |
dobrze zrobiłem?
14 gru 10:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie bardzo rozumiem co tutaj zrobiłeś
| | lnx | |
( |
| )2 = (lnx*(lnx)')2 = (lnx)2* (lnx)' *1/x |
| | x | |
więc to co napisałes jest źle ... zresztą ... policz pochodną z 2lnx
14 gru 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tą całke trzeba przez części albo na 'zgaduj zgadula'
14 gru 10:55
---''&: przez części czyli
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
− |
| lnx + ∫ |
| * |
| = − |
| lnx − |
| +C  |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
14 gru 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tam masz (lnx)
2 
a nie ln (x
2) = 2lnx
14 gru 11:03
---''&: błąd tam powinno być ln2x a nie lnx2, ...źle
14 gru 11:04
---''&: a takie coś

∫(x*cosx*sinx)dx
14 gru 11:05
---''&: dobra już wiem, po przez
14 gru 11:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozna
14 gru 11:12
---''&: mam pytanie
czy arccosx=t ⇔ x=cost
14 gru 11:47
aniabb: tak
14 gru 11:56
---''&: ∫√x2−5 jakaś podpowiedź?
14 gru 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
u' = 1
v = √x2−5
14 gru 12:25
---"&: | | dx | |
∫ |
| , da się to zrobić jakoś inaczej niż po przez |
| | (x2+1)3 | |
| | Ax+b | | Cx+D | | Ex+F | |
∫[ |
| + |
| + |
| ]dx   |
| | (x2+1) | | (x2+1)2 | | (x2+1)3 | |
14 gru 14:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
można ... pytanie brzmi ... po co ... tak jest łatwiej i szybciej
14 gru 15:02
---"&: | | (sinx+3cosx)dx | |
∫ |
| |
| | sin2xcosx+2cos3x | |
14 gru 16:11
---"&: mógłby ktoś pomóc z całką
podstawiam za x t
6, dx=6t
5dt
| | dx | |
∫ |
| dt i nie wiem co dalej |
| | t+t3+t4 | |
14 gru 20:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu masz dx i dt
14 gru 20:12
Artur_z_miasta_Neptuna:

a tam nie ma przypadkiem 2
√x
14 gru 20:14
---"&: a... mój błąd powinno być dt, ale co dalej
14 gru 20:14
14 gru 20:17
Artur_z_miasta_Neptuna:

t+t
3+2t
4 = t(1+t
2+2t
3) <−−− t=−1 je pierwiastkiem 'tego w nawiasie'
t(t+1)(2t
2−t+1) <−−− Δ<0
więc na ułamki proste
| 1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| t(t+1)(2t2−t+1) | | t | | t+1 | | 2t2−t+1 | |
i będziesz miał trzy piękne logarytmy naturalne
14 gru 20:21
---"&: dzięki
14 gru 20:26
14 gru 20:36
Artur z miasta Neptuna:
(Pierw − inny pierw)/(pierw +inny pierw) = 1 − 2*(inny pierw)/(pierw + inny pierw)
teraz pomnoz ten ulamek ktory zostal przez sprzezenie mianownika ... i co otrzymujesz
14 gru 20:41
---"&: | | 2*√x−1 | | √x+1−√x−1 | |
1− |
| * |
| = |
| | √x+1+√x−1 | | √x+1−√x−1 | |
1−
√(x−1)(x+1)−x+1
14 gru 20:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc jedyny problem jaki został to
√(x−1)(x+1) =
√x2−1
u' = 1
v =
√x2−1
i 'lecisz'

nikt nie obiecywał, że będzie szybko łatwo i bezboleśnie
14 gru 20:53